Tillfälliga förändringar av a-kassan - så påverkas din inkomstförsäkring
Just nu får vi många frågor om hur inkomstförsäkringen påverkas av de tillfälliga reglerna i a-kassan som träder i kraft den 13 april med anledning av Coronapandemin. På den här sidan svarar vi på den vanligaste frågorna om detta.

Snurran stämmer inte! Vad beror det på?

Varför får jag mindre pengar från Bliwa än vad snurran visar?
Det beror på att uträkningen i snurran utgår ifrån den ersättning du får per månad, men i praktiken får du oftast ersättning för en kortare period.
Försäkringen ger dig ersättning för samma dagar som a-kassan det vill säga max 5 dagar per vecka och inte för lördag eller söndag. Utslaget på ett år innebär det att du i genomsnitt får ersättning för 22 dagar per månad. Men oftast är utbetalningen från Bliwa baserad på en kortare period, till exempel fyra veckor, det vill säga 20 dagar. Därför kan utbetalningen bli lägre än den summa snurran visar. Resterande ersättningsdagar kommer i nästa utbetalning. Om du i efterhand räknar ihop alla utbetalningarna kommer du att i genomsnitt ha fått ersättning för 22 dagar per månad under din arbetslöshetsperiod.

Varför får jag mindre pengar från a-kassan än vad snurran visar?
Det beror på att vi inte använder din verkliga skattesats i uträkningen av a-kasseersättningen.
Vilken skatt du betalar varierar beroende på var i landet du bor. När vi räknar ut din ersättning använder vi ett schablonavdrag som motsvarar skattetabell 30, kolumn 5. Om din faktiska skatt är högre än så, innebär det att du får ut mindre från a-kassan än vad vår uträkning anger.

Jag får ut en högre lön än vad snurran visar!
Det beror på jobbskatteavdraget
Din lön efter skatt kan vara högre än den som visas i vår uträkning. Det beror i så fall på att din skatt är lägre än den Bliwa räknar med, på grund av jobbskatteavdraget. På ersättningen från a-kassan dras skatt utan hänsyn till jobbskatteavdrag och detsamma gäller ersättningen från Bliwa. Därför visar vår uträkning en lägre nettolön.