Gå till innehållet

Barnförsäkring – är det verkligen så viktigt?

Som barnfamilj får man en hel del stöd från samhället. Bland annat i form av barnbidrag, fri sjukvård och gratis medicin. Man skulle kunna anta att långtidssjuka och olycksdrabbade barn också har ett bra stöd av samhället. Men hjälpen är ganska begränsad. Som förälder gör man klokt i att komplettera med en bra barnförsäkring, menar Peter Nylund, analyschef på Bliwa.

mamma ban
En bra barnförsäkring kan faktiskt förändra hela framtiden för ditt barn.
Peter Nylund, analyschef, Bliwa

– Många tror nog att en barnförsäkring bara ger lite plåster på såren, men den kan faktiskt förändra hela framtiden för ditt barn.

Om barnet skulle råka ut för en allvarlig sjukdom eller olycka, då får man naturligtvis vård. Men om barnet blir långvarigt sjuk eller om olyckan får konsekvenser längre fram i livet, då är stödet från samhället mindre.

Så länge barnet befinner sig i skolan eller på förskolan, då ger kommunens försäkring viss hjälp. Den gäller också för händelser på vägen till och från skolan. Men om barnet skulle ramla och slå sig på fritiden, då täcker inte kommunens skydd längre. Samma sak om barnet råkar ut för en sjukdom, då ger kommunens försäkring inte heller något skydd.

– Oftast är det allvarliga sjukdomar som orsakar bestående skador hos barn, säger Peter Nylund.

 

Hur påverkas din privatekonomi?

Man gör klokt i att fundera över hur privatekonomin påverkas ifall ens barn skulle råka ut för något allvarligt. När barn drabbas av en sjukdom eller råkar ut för en skada som leder till en funktionsnedsättning, då kan du få ett så kallat omvårdnadsbidrag från Försäkringskassan.

Bidraget ger ett ekonomiskt stöd, till exempel om vårdnaden av barnet tvingar dig att sluta arbeta. Det högsta möjliga beloppet är motsvarar knappt 9 700 kronor (2019) per månad före skatt. Med en barnförsäkring kan du få flera tusenlappar till.

– Om ditt barn skulle bli allvarligt sjuk är det förstås tufft för hela familjen. Då kan det vara skönt helt kunna fokusera på barnet och åtminstone slippa oroa sig över ekonomin, säger Peter Nylund.

Pappa och barn

Det viktigaste skyddet för dina barn

Se till att teckna barnförsäkring direkt

– Tänk också på att teckna försäkringen så snabbt som möjligt efter att ni blivit föräldrar. Man kan inte försäkra något som redan har hänt.

Vissa försäkringsbolag kombinerar en gravid- och barnförsäkring. Med en sådan lösning kan man teckna en försäkring redan under graviditeten som sedan övergår i en barnförsäkring när barnet är fött.

Peter pekar på ytterligare en viktig aspekt av barnförsäkringar: Att de kan ge ekonomiskt stöd till den som i vuxen ålder inte kan arbeta på grund av en skada eller en sjukdom som drabbat dem som barn.

– Då gör flera hundratusen kronor från en barnförsäkring stor skillnad.

Tänk på att försäkra bebisen redan i magen

Redan när barnet är i magen gör du klokt i att komplettera samhällets skydd med en bra barnförsäkring. Det gäller att vara försäkrad innan någonting händer.

Infoikon