Gå till innehållet
mobil laptop kalender

Dagarna att hålla koll på om du blir av med jobbet

Om du blir av med jobbet är det vissa tidpunkter som är viktiga att ha koll på. Tidrapporter ska rapporteras och arbetsgivarintyg skickas in. Här är en guide över de viktigaste dagarna.

Vid arbetslöshet eller sjukskrivning är det som att en helt ny värld öppnar sig. Nya myndigheter och organisationer ska kontaktas och det handlar om att hålla tiderna för att få rätt till sin ersättning.

Vi har satt ihop en lista med de viktigaste dagarna du behöver ha koll om du blir arbetslös, för att inte hamna fel i byråkratidjungeln.

 

Om du blir arbetslös

Om du vill ha ersättning från a-kassan måste du skriva in dig på Arbetsförmedlingen senast första dagen som arbetslös. Du kan också skriva in dig tidigare eftersom du inte behöver vänta till det du slutat på din nuvarande arbetsplats.

Arbetslöshetsersättning kan beviljas tidigast från din första arbetslösa dag. För att ha rätt till ersättning från a-kassan får du inte ha slutat på egen begäran utan arbetsgivaren ska ha sagt upp dig.

Om du har slutat på egen begäran och inte har en giltig anledning till det, kan du stängas av en tid innan du får ersättning. Avstängningstiden är normalt 45 ersättningsdagar (9 veckor).

I dag får många någon typ av avgångsvederlag. Under den perioden får du inte ersättning från a-kassan eftersom du fortfarande har en inkomst.
Anette Ben Naceur, försäkringsansvarig, Unionens a-kassa

Dag 1

När du väl har anmält dig hos Arbetsförmedlingen ska du vara tillgänglig för att ta nya arbeten. Du kallas också till ett möte med Arbetsförmedlingen.

– Du behöver inte gå in på ett lokalt kontor utan allt det här går att göra online i dag, säger Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Nästa steg är att kontakta din a-kassa som är de som betalar ut ersättningen. Om du inte är medlem i en a-kassa kan du ansöka om ersättning från Alfakassan.

– Vi har en e-tjänst där du kan göra din ansökan. Beroende på din situation kan du behöva skicka in olika handlingar som påverkar rätten till ersättning, men allt går att sköta online, säger Anette Ben Naceur, försäkringsansvarig på Unionens Arbetslöshetskassa.

 

Dag 7

De första 6 arbetslösa dagarna är karensdagar, då får du inte någon ersättning.

De första 100 ersättningsdagarna får du ersättning beräknad på 80 procent av din lön, upp till 33 000 kronor, som mest 1 200 kronor per ersättningsdag.

– I dag får många någon typ av avgångsvederlag. Det kan till exempel vara att du fortsätter få lön ett par extra månader. Under den perioden får du inte ersättning från a-kassan eftersom du fortfarande har en inkomst, säger Anette Ben Naceur.

 

Dag 101 med ersättning

Efter de första 100 ersättningsdagarna sänks din ersättning. Du kan som mest få 1 000 kronor per ersättningsdag.

 

Dag 201 med ersättning

Beroende på vad du tjänade innan sänks din ersättning ytterligare. Efter 200 dagar med ersättning får du ersättning beräknad på 70 procent av din lön, men som mest 1 000 kronor per ersättningsdag.

Om du har en inkomstförsäkring

Har du en inkomstförsäkring via ditt fackförbund? Tänk på att ansökan om ersättning från a-kassan och inkomstförsäkringen är två separata ansökningar. 

När du har fått beslut om godkänd a-kassa ska du vanligtvis skicka detta till ditt försäkringsbolag för att kunna få ersättning från din inkomstförsäkring. 

infoikon

Dag 300 med ersättning

En ersättningsperiod hos a-kassan är 300 dagar, där du max kan få ersättning för 5 dagar i veckan. Har du barn under 18 år förlängs den här perioden med 150 dagar.

Om du inte längre har rätt till ersättning från a-kassan kan du istället ha rätt till aktivitetsstöd från Försäkringskassan, men då måste du vara inskriven i något av Arbetsförmedlingens program.

– En arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen hjälper dig att sätta upp en individuell plan anpassad efter just dig, säger Ellinor Wassberg.

 

Tillfällig höjning av taket i a-kassan fram till 2023

Till följd av coronapandemin beslutade riksdagen om en tillfällig höjning av taket i a-kassan. Höjningen innebär att den högsta ersättningsbara inkomsten i a-kassan nu är 33 000 kronor. Ändringen trädde ikraft den 13 april 2020 och skulle gälla till den 3 januari 2021. Men den 16 december 2020 beslutade riksdagen att förlänga höjningen till den 31 december 2022.