Gå till innehållet
tjej i badkar utomhus

Farorna att se upp för i sommar - här är de vanligaste olyckorna

Årets sommar blir annorlunda. När de flesta blir tvungna att hålla sig innanför landets gränser ökar risken för vissa skador. Här är olyckorna du ska se upp för.

Värmen har äntligen kommit till Sverige och parker och trädgårdar fylls med soltörstande människor. Coronaviruset har påverkat hela våren och kommer även att leda till en annorlunda sommar, då väldigt få kommer att kunna resa utanför Sveriges gränser.

I stället kommer många att ha en hemester, en semester i närheten av hemmet. Att vi inte reser utomlands behöver inte betyda att vi skador oss mindre under sommaren, men vi löper andra risker.

– Ofta är det många skador som sker när folk är på resa och i år kommer de skadorna i stället att ske inom landet. En sak vi tror kommer att öka är barn som skadar sig på studsmattor, till exempel brutna handleder och fotleder, då handeln har sett en stor efterfrågan på studsmattor till trädgården, säger Katarina Pahlin, skadechef på Bliwa.

När en större del av semestern spenderas på hemmaplan kan det kännas kul att köpa nya leksaker för hela familjen, vilket inom handeln märks i efterfrågan på pooler och studsmattor under försommaren.

Många tänker inte på att det är potentiellt farliga aktiviteter för barnen. När fler än två barn hoppar på studsmattan finns det en risk för krock och med en pool ökar risken för drunkningsolyckor.

Under sommarhalvåret ökar resandet med cykel och med det antalet cykelolyckor. Alla är inte vana vid att cykla ute i trafiken.
Katarina Pahlin, skadechef, Bliwa

Men barn är inte de som oftast skadar sig under sommaren. Under förra året var närmare 55 procent av de som gjorde en skadeanmälan 50 år eller äldre. Mindre än 10 procent av de vuxna med en skada var under 30 år, medan barn stod för 14 procent av det totala antalet skadeanmälningar. Många vuxna drar igång olika byggprojekt under sommaren, något som ökar risken för kläm- och sårskador. Även andra risker för vuxna ökar.

– Under sommarhalvåret ökar resandet med cykel och med det antalet cykelolyckor. Alla är inte vana vid att cykla ute i trafiken. Sedan ser vi en ökning av brännskador. Både från grillen och personer som får en stark solbränna som kan ge blåsor och ärrbildning, säger Katarina Pahlin.

En annan fara när fler rör sig inom landet är fästingarna. Ofta är de inte farliga men i värsta fall kan du drabbas av TBE eller borrelia.

– Det är väl en av de skador som vi kan komma att se en ökning av. Det är väldigt viktigt att vaccinera sig mot TBE om du ska röra dig i något av de utsatta områdena, säger Katarina Pahlin.

Tre faror att se upp med i sommar

Badet

Håll alltid barnen under uppsikt när de badar.


Studsmattan

Aldrig mer än två personer åt gången på studsmattan.


Cykeln

Ha alltid cykelhjälm när du cyklar. Det gör stor skillnad om olyckan är framme.

infoikon

Bra försäkrad

Vår olycksfallsförsäkring gäller dygnet runt, i vått och torrt