Gå till innehållet
Kvinna vid tunnelbanetåg

Fem vanliga frågor om arbetslöshet

Fler undrar om sina försäkringar just nu, inte minst inkomstförsäkringen. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om varsel, arbetslöshetsersättning och stöd att hitta ett nytt arbete.

 

1. Vad betyder det att bli varslad?

Just nu befinner vi oss i en extraordinär situation men regler i våra lagar och kollektivavtal gäller som vanligt. En arbetsgivare som planerar att skära ner i sin verksamhet måste följa vissa regler. Varsel är en förvarning om att det kan bli uppsägningar. Besluten ska tas i en viss ordning och berörda fackliga organisationer ska vara med i processen.

Även om du omfattas av ett varsel om uppsägning betyder det inte att du säkert kommer att sägas upp. Själva uppsägningen kan komma i ett senare skede efter förhandlingar, eller inte bli av alls.

2. Vad behöver jag göra om jag blir arbetslös?

Om du vill ha ersättning från a-kassan måste du skriva in dig på Arbetsförmedlingen senast första dagen som arbetslös. Du kan också skriva in dig tidigare eftersom du inte behöver vänta till det du slutat på din nuvarande arbetsplats.

Arbetslöshetsersättning kan dock beviljas tidigast från första arbetslösa dag. I vanliga fall kan du få ersättning först när de inledande karensdagarna har passerat, med på grund av coronapandemin har riksdagen belslutat att karensen slopas året ut. 

För att ha rätt till ersättning från a-kassan får du inte ha slutat på egen begäran utan arbetsgivaren ska ha sagt upp dig. Om du har slutat på egen begäran och inte har en giltig anledning till det, kan du stängas av från rätt till ersättning innan du får påbörja din ersättningsperiod. Avstängningstiden är normalt 9 veckor.

Läs mer om vilka dagar som är viktiga att hålla kolla på om du blir arbetslös här.

3. Hur mycket ersättning kan jag få som arbetslös?

Det är svårt att ge ett rakt svar på den frågan. Det beror bland annat på hur mycket du har jobbat och tjänat innan, om du är medlem i en a-kassa och om du har en inkomstförsäkring. De flesta svenskar är medlemmar i en a-kassa.

För att ha rätt till a-kassa ska du i vanliga fall ha jobbat minst sex månader med minst 80 timmar per kalendermånad under senaste året eller att du jobbat minst 480 timmar under sex sammanhängande månader, med minst 50 timmar i var och en av de sex senaste månaderna.

Men för att fler ska kunna ha rätt till a-kassa har riksdagen beslutat om en tillfällig lättnad av reglerna. Detta innebär att man behöver ha arbetat 60 timmar i månaden under sex månader, eller 420 timmar under sex sammanhängande månader och då minst 40 timmar under var och en av dessa månader. Ändringen gör det möjligt för fler personer som varit timanställda eller arbetat deltid att få ersättning.

Läs mer om hur ersättningen om arbetslöshet här.

4. Hur fungerar en inkomstförsäkring?

Om du blir arbetslös får du pengar från a-kassan. Men för många är det skyddet inte tillräckligt, eftersom taket i a-kassan i vanliga fall gör att du kan få maximalt 910 kronor per dag eller 20 020 kronor per månad före skatt under de första hundra dagarna, sedan sänks ersättningen. 

För att möta högre arbetslöshet har riksdagen beslutat om en tillfällig höjning av takbeloppet för de första 100 dagarna i arbetslöshetsförsäkringen, från 910 kronor per dag till 1 200 kronor per dag. Detta innebär att den arbetssökande som har rätt till det högsta ersättningsbeloppet får en ersättning under de första 100 dagarna på cirka 26 400 kr per månad före skatt till skillnad från tidigare 20 020 kronor före skatt.

Med en inkomstförsäkring ökar ditt skydd, om du tjänar över takbeloppet. Den ger dig en ersättning som är beräknad på upp till 80 procent av din lön före skatt ifall du förlorar jobbet. Med andra ord är inkomstförsäkringen ett betydelsefullt komplement till samhällets skydd.

Det vanligaste är att man omfattas av en inkomstförsäkring via ett medlemskap i ett fackförbund.  Läs mer om hur inkomstförsäkringen fungerar här.

5. Vilket stöd kan jag få för att hitta ett nytt jobb?

När du har blivit inskriven hos Arbetsförmedlingen erbjuds du olika typer av stöd, exempelvis hur du kan gå tillväga för att starta eget eller att hitta rätt kompetensutveckling för att stärka din position på arbetsmarknaden.

Om du arbetar hos en arbetsgivare med kollektivavtal finns det ofta olika typer av omställningsavtal som kan ge dig stöd i form av exempelvis rådgivning, avgångsersättning och studieersättning.

Är du medlem i facket? I så fall kan du kontakta dem för mer information.

Kundservice

Frågor? Vi hjälper dig!

Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp. Vi finns här för dig. 

08 – 696 22 80 (helgfria vardagar 8-17)
kund@bliwa.se