Gå till innehållet
Kvinna dricker kaffe vid datorn

Så vet du om du har inkomstförsäkring

Den oroliga arbetsmarknaden har ökat intresset för inkomstförsäkringar, men många är osäkra på om de faktiskt har en försäkring. Enligt en undersökning som Bliwa har gjort tillsammans med Kantar Sifo saknar så många som fyra av tio personer en inkomstförsäkring. Dessutom uppger var sjätte person att de inte vet om de har försäkringen. Vi reder ut hur du kan ta reda på din status och vad du gör om du saknar inkomstförsäkring.


Vad är en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är precis vad det låter som. En försäkring av din inkomst om du skulle förlora jobbet. Hur stor ersättning du får kan skilja sig åt beroende på vilken typ av försäkring du har men hos Bliwa kan du få ersättning som är beräknad på upp till 80 procent av din genomsnittliga inkomst före skatt.

Eftersom Bliwa arbetar med gruppförsäkringar – vi försäkrar exempelvis medlemmar i fackförbund och anställda i olika företag – är det ditt fackförbund som har tecknat försäkringen och är så kallad försäkringstagare. Inkomstförsäkringen ingår då i ditt medlemskap. Du behöver alltså vara medlem i ett fackförbund för att kunna ha en inkomstförsäkring hos Bliwa.

Hur länge du har rätt till ersättning beror på ditt fackförbunds avtal, men det handlar oftast om mellan 60 och 180 dagar. Inkomstförsäkringar har oftast ett så kallat takbelopp, vilket innebär att du kan få ersättning upp till en viss lönenivå. Den nivån varierar från allt mellan 60 000–120 000 kronor per månad.

Om du vill att försäkringen ska gälla under en längre tid eller om du har en högre inkomst än vad den inkluderade försäkringen täcker, kan du komplettera din försäkring med en frivillig tilläggsförsäkring som du själv ansöker om hos Bliwa.

Det du behöver vara medveten om är att a-kassan har ett inkomsttak. Det innebär att du får ersättning beräknad på upp till 80 procent av din inkomst, men enbart upp till ett visst belopp.

Räcker det inte med a-kassan?

Det stämmer att a-kassan är en slags inkomstförsäkring, och är du medlem i a-kassan får du ersättning för förlorad inkomst. Men det som du behöver vara medveten om är att a-kassan har ett tak. Det innebär att du får ersättning beräknad på upp till 80 procent av din inkomst, men enbart upp till a-kassans inkomsttak.

Just nu motsvarar beloppet upp till 80 procent av en månadsinkomst på 33 000 kronor per månad. Tjänar du mer än 33 000 kronor i månaden före skatt får du alltså inte ersättning för den överskjutande delen av din inkomst, om du inte har en inkomstförsäkring.


Om jag går med i dag, kan jag få betalt i morgon?

Du kan inte skaffa en inkomstförsäkring dagen innan du blir uppsagd och få ersättning från den direkt. För att du ska ha rätt till ersättning krävs det att du haft försäkringen under en viss tid, den så kallade kvalificeringstiden. Denna tid kan variera men är oftast 12 månader.

Även a-kassan har 12 månaders kvalificeringstid. Det är den tid du sammanhängande ska ha varit medlem i en a-kassa direkt före din första arbetslösa dag. Därför är det klokt att gå med i en a-kassa och skaffa en inkomstförsäkring som motsvarar din inkomstnivå så snabbt som möjligt när du har fått en anställning.

En annan sak som kan vara bra att veta är att för att få ersättning från de allra flesta inkomstförsäkringar hos Bliwa får du inte ha varit arbetslös under de senaste 12 månaderna när du söker ersättning, och du får oftast inte heller ha sagt upp dig själv eller blivit avskedad.

kvinna med mobil på uteservering

Trygghet i oroliga tider

Dålig koll på dina försäkringar? Lugn, vi hjälper dig.

Jag är med i facket, har jag automatiskt en inkomstförsäkring?

De flesta fackförbund har någon typ av inkomstförsäkring inkluderad i medlemskapet och den omfattar vanligtvis alla betalande medlemmar upp till 65 års ålder.

Beroende på vad du tjänar kan det vara aktuellt att titta närmare på hur stor del av din inkomst som faktiskt täcks av den inkluderade inkomstförsäkringen. Ta även reda på hur många ersättningsdagar som ingår i den.

Ofta har du möjlighet att teckna en tilläggsförsäkring som täcker en högre inkomst eller ger ersättning under en längre tid. Om du är medlem i ett av de fackförbund som vi på Bliwa samarbetar med hittar du all information om din försäkring på Mina Sidor.

 

Tillfällig höjning av taket i a-kassan fram till 2023

Till följd av coronapandemin beslutade riksdagen om en tillfällig höjning av taket i a-kassan. Höjningen innebär att den högsta ersättningsbara inkomsten i a-kassan nu är 33 000 kronor. Ändringen trädde ikraft den 13 april 2020 och skulle gälla till den 3 januari 2021. Men den 16 december 2020 beslutade riksdagen att förlänga höjningen till den 31 december 2022.

Ansök om ersättning från din inkomstförsäkring

Har du blivit av med jobbet och vill ha ersättning från din försäkring? På Mina sidor kan du enkelt ansöka om ersättning.

infoikon