Gå till innehållet
man med keps bär dotter

Singel eller gift – så påverkar det livförsäkringen

Din familjesituation är avgörande för om du behöver en livförsäkring. En singel utan barn har helt andra behov än en förälder som bor tillsammans med en ny partner. Vi guidar till försäkringarna som ger trygghet till dina nära och kära och hur du ser till att den du vill får ersättning om du skulle gå bort.

De flesta försäkringar är personliga och en ekonomisk trygghet vid plötsliga livsförändringar. Förutom att de kan ge ersättning om du är borta från jobbet kan de också vara en säkerhet för dina nära och kära, men det är inte alla typer av försäkringar som betalas ut till anhöriga.

Om du ska skaffa en livförsäkring är det viktigt att tänka på vem som behöver pengarna om du går bort och se till att den personen i så fall är förmånstagare.
Peter Nylund, analyschef, Bliwa

Ersättningen från en olycksfallsförsäkring eller en sjukförsäkring tillfaller till exempel inte din partner. Livförsäkringen däremot är en försäkring som finns för att ge extra trygghet till familjen, där de anhöriga får en ekonomisk ersättning vid dödsfall.

– Andra försäkringar har ingen förmånstagare vilket betyder att bara den som har försäkringen kan få ersättning. På en olycksfallsförsäkring finns det en summa för begravningshjälp, men den tillfaller oftast inte en person utan dödsboet, säger Peter Nylund, analyschef på Bliwa.

Familjebildning påverkar

Det finns ingen generell rekommendation om när du behöver en livförsäkring, utan det är upp till dig och dina anhörigas behov. En vanlig regel är att ju mer komplicerad din familjebildning är, desto viktigare kan en livförsäkring vara.

En singel som inte har några barn har egentligen inget behov av en livförsäkring då föräldrarna skulle vara förmånstagare på en sådan. Om du däremot har barn med olika partners, inte är gift med din nuvarande partner och det skulle vara svårt ekonomiskt för din partner att bo kvar utan dig, kan det vara viktigt med en livförsäkring där din nuvarande partner är förmånstagare.

– Om du ska skaffa en livförsäkring är det viktigt att tänka på vem som behöver pengarna om du går bort och se till att den personen i så fall är förmånstagare, säger Peter Nylund.

Du kan aldrig testamentera bort en livförsäkring

Man skulle kunna likna en livförsäkring med ett arv, men den stora skillnaden är att du inte kan testamentera en försäkring. Därför är det viktigt att du har koll på vilka som faktiskt får pengar om du går bort – alla livförsäkringar har en fastställd förmånstagarordning i villkoren.

Om du vill ändra på denna behöver du göra ett så kallat förmånstagarförordnande. Längre ner på den här sidan finns en guide som beskriver hur du gör.

infoikon

De är förmånstagare

Om du skulle gå bort är det i första hand din make eller maka (och i de flesta fall likställs även sambo) som får ersättningen, i andra hand dina barn och sedan dina arvingar.

Det innebär att om du inte är gift med din nuvarande partner och har barn sedan tidigare så kan din partner bli utan ersättning, men det skiljer sig mellan olika slags försäkringar. Exempelvis är det olika regler för så kallade tjänstegrupplivförsäkringar som tecknas av arbetsgivaren och livförsäkringar som tecknas privat.

Är ni däremot gifta så blir barnen utan ersättning från försäkringen om inget annat angivits.

Livssituationen avgör försäkringsbehovet - det här gäller för dig

Livssituation Behöver jag en livförsäkring?
Singel utan barn

Förmodligen inte. Dina föräldrar skulle vara förmånstagare i första hand.

I enskilda fall kan det förstås vara relevant. 

Sambo, utan barn

Det beror helt på era gemensamma utgifter. Har ni till exempel köpt en dyr bostad tillsammans kan en livförsäkring göra stor skillnad. 

En sambo likställs ofta med make/maka, men inte alltid så det behöver man kolla upp. 

Sambo, med gemensamma barn 

Med barn kommer större utgifter så i det här fallet kan det innebära en betydande säkerhet för dina närmaste anhöriga.

Tänk på att din sambo oftast är förmånstagare i första hand.

Om du vill att barnen ska få ersättning om du dör behöver du registrera detta hos försäkringsbolaget (göra ett så kallat förmånstagarförordnande). 

Gift, med eller utan barn 

Här handlar det, som för sambor, om att klara de gemensamma utgifterna om någon av er skulle gå bort

En make/maka är alltid första förmånstagare, men detta går att ändra om man skulle vilja. 

Sambo, med barn från tidigare förhållande 

Har du barn med en tidigare partner, men har träffat en ny, behöver du fundera på vem du vill ska få pengarna om du går bort.

I första hand kommer ersättningen vanligtvis att tillfalla din partner, så om du vill att barnen ska få pengarna behöver du registrera detta hos ditt försäkringsbolag (göra ett så kallat förmånstagarförordnande). 

Så skriver du ett bra förmånstagarförordnande

Både för din egen och dina anhörigas skull gör du klokt i att tänka igenom ditt förmånstagarförordnande ordentligt och att vara så tydlig du kan mot ditt försäkringsbolag. Tänk på att livet kan förändras och att olika händelser som du inte styr över faktiskt kan påverka utfallet i ditt förmånstagarförordnande.

Du bör alltid ha ett andrahandsval när du skriver ett förmånstagarförordnande eftersom ditt förstahandsval kanske inte längre är ett alternativ när du själv avlider. Exempelvis kanske du önskar att ersättningen ska tillfalla tre personer, men en av dem finns inte längre i livet när du går bort. Vad vill du i så fall – ska de två kvarvarande dela på ersättningen eller ska den tredje delen ges till den avlidne förmånstagarens arvingar?

Ett exempel på ett bra förmånstagarförordnande skulle kunna vara:

 

  • I första hand vill jag att min sambo ska få ersättningen
  • I andra hand ska beloppet delas lika mellan mina tre bröder
  • Om någon av dem är avliden ska dennes belopp delas mellan mina kvarvarande bröder
  • Om två av dem är avlidna vill jag att hela beloppet går till min kvarvarande bror
  • Om ingen av mina bröder är i livet vill jag att beloppet delas lika mellan mina bröders kvarvarande arvingar


Ange alltid namn och personnummer på personerna i din förmånstagarförordning.

Dokument