Gå till innehållet
elsparkcykel

Försäkringen som täcker olyckor på elsparkcykel

Elsparkcyklarna har blivit ett vanligt inslag i trafiken och antalet olycksfall har ökat. På grund av en lucka i lagen är många av de som kör i dag oförsäkrade. Något som kan leda till stora kostnader vid en olycka.

Elsparkcyklarna har varit ett hett debattämne i de städer där de förekommer. Vissa menar att det är ett miljövänligt och kul transportmedel. Andra menar att det är en livsfarlig trafikfara. Som så ofta med nya innovationer har regelverket inte riktigt hängt med, trots uppenbara skillnader klassas elsparkcykeln i dag som en cykel. Något som ställer till det när det kommer till försäkringen.

– Om du tittar på en moped så klassas den som ett fordon och har en trafikförsäkring. Elsparkcyklarna omfattas inte av någon försäkring och det här är något som har börjat diskuteras när det skrivs alltmer om alla olyckor, säger Annica Lundström, skadechef på Bliwa.

Vi rekommenderar alla att se över vad de har för skydd. Förutsätt inte att du har en försäkring bara för att du hyr en elsparkcykel.
Annica Lundström, skadechef, Bliwa

Du omfattas inte av trafikförsäkringen

En trafikförsäkring innebär att alla personer som skadas vid en olycka med det försäkrade fordonet får ersättning för skada. Dessutom ersätts skador vid kollision med andra fordon eller saker, som till exempel en skylt. Om du ramlar eller kör in i något med en elsparkcykel och skadar dig eller någon annan omfattas du inte av trafikförsäkringen. Ofta är du helt oförsäkrad.

– Den enda försäkringen som i dag täcker olyckor på elsparkcyklar är olycksfallsförsäkringen. Den ger ersättning för alla skador när som helst på dygnet, säger Annica Lundström.

En olycksfallsförsäkring ersätter kostnader du får vid en olycka, till exempel för vård, rehabilitering, hjälpmedel och resor. Något som kan göra en stor skillnad för den som drabbas.

– Det är inte ovanligt att skada tänderna i den här typen av olyckor. Har du inte en olycksfallsförsäkring kan det bli väldigt dyrt, säger Annica Lundström.

I dag omfattas strax över hälften av Sveriges befolkning av en olycksfallsförsäkring.

– Vi rekommenderar alla att se över vad de har för skydd. Förutsätt inte att du har en försäkring bara för att du hyr en elsparkcykel, säger Annica Lundström.

Tre tips för att undvika skador

 

 1. Hjälm
  Använd alltid hjälm när du kör. Huvudskador är vanliga och kan vara allvarliga.
 2. Skjutsa inte
  Du får inte skjutsa någon på elsparkcykeln. Det är inte bara olagligt utan gör även resan mer ostabil.
 3. Trixa inte
  Använd elsparkcykeln som det är tänkt. I dag är det vanligt att folk gör olika typer av trix med elsparkcykeln, något de inte är byggda för.
infoikon

En försäkring som är bra för alla

Därför ska du köpa en olycksfallsförsäkring

 

 1. gäller dygnet runt
 2. extra ekonomisk trygghet för dig och din familj 
 3. ersätter dina utgifter (exempelvis läkarkostnader, taxikvitton, hjälpmedel)
 4. ingen självrisk
 5. ingen uppsägningstid