Gå till innehållet
padelbana och boll

Nu ökar antalet padelskador

Padel har gått från okänd spansk sport till folkrörelse på bara några år. Nu börjar framgången även göra avtryck när det kommer till olycksfallsförsäkringen. Under pandemin har antalet ”padelskador” ökat kraftigt.

Padel har länge varit populärt i Spanien och Latinamerika, men kan fortfarande räknas som ett ganska nytt fenomen i Sverige. Enligt Elitepadel.se, en sajt som rapporterar om padel i Sverige, började intresset och antalet anläggningar att öka 2016 för att verkligen ta fart 2019–2020. Förra året uppskattar de att en miljon svenskar testade padel. Att lyckas boka en bana i dag kräver både planering och tålamod.

Att en idrott ökar i popularitet och får fler människor att röra på sig är i grunden positivt för folkhälsan, men nu börjar padelns popularitet även synas i skadestatistiken. Bliwa märker av en ökning av personer som söker ersättning från sin olycksfallsförsäkring på grund av skador relaterade till padel.

– Det började öka under förra sommaren och har fortsatt under hösten samt våren. Vi får in många överbelastningsskador, hälsenerupturer, knävridningar och skador från då någon sprungit in i glaset, säger Annica Lundström, skadechef på Bliwa.

Så undviker du padelskadorna

Värm upp
Väldigt viktigt för att minska risken att skada hälsenor eller skador vid vridningar.

Ha skor med bra dämpning
Underlaget är ofta ganska hårt, så se till att ha bra skor.

Styrketräna
Genom att styrketräna regelbundet kan du förebygga en hel del av skadorna.

Check

Olycksfallsförsäkringen ger ersättning vid olyckor och ersätter till exempel många av de skador som uppstår vid ett vridmoment. Överbelastningsskador, som till exempel tennisarmbåge, är inget som ersätts av olycksfallsförsäkringen, då olycksfallsmomentet inte uppfylls. Däremot hälseneruptur, som ofta beror på långvarig förslitning, ersätts alltid.

– I padel är det många start och stopp, något som vi inte är vana vid, då är det lätt att vrida knät. De mer dråpliga skadorna, som när någon springer in i glaset, kan bero på att det är en ny sport och att många inte tänker på glaset utan bara följer bollen, säger Annica Lundström.

Den grupp som står för de flesta skadeanmälningar är män i 40–50-årsåldern. Padel verkar ha blivit en ny favoritsport för män i den åldern och många går från att inte ha tränat mycket innan till en ganska hög belastning.

– Många behöver lära känna sina begränsningar. Du kan inte gå från att inte röra dig till att plötsligt spela padel fyra gånger i veckan, säger Annica Lundström.

Mina sidor

Få full koll på dina försäkringar

På Mina sidor kan du se vilka försäkringar du har idag, ändra dina försäkringar, teckna nya försäkringar eller anmäla nya och följa upp dina pågående ärenden.