Gå till innehållet
fjällvandrare

Så farliga är våra coronahobbies

Under corona-pandemin har svenskarna upptäckt nya hobbies. Vandring och byggprojekt har fyllt många lediga stunder under året, men också gjort att vi drar på oss nya skador. Olycksfallsförsäkringen kan bli din bästa vän när du testar nya aktiviteter.  

När solsemestrarna ställdes in och många i större utsträckning har arbetat hemifrån så har intresset ökat stort för nya aktiviteter. Förutom padel som Bliwa tidigare skrivit om sticker främst två grupper ut som fått fler medlemmar: hemmafixare och vandrare. 

Fallskador i fjällen 

Under pandemin har svenskarna vallfärdat till naturen och fjällen har varit extra populära. På vissa omtyckta vandringsleder har det rapporterats om köer och stor nedskräpning. Att många har sökt sig ut i naturen och rört på sig är främst något positivt, men det kommer med en ökad risk för vissa skador. Särskilt om du är nybörjare. 

– Vrickade fötter och enklare fallskador blir vanligare när vi vandrar. Någon kanske snubblar och tar emot sig med handen och drar på sig en skada på det sättet. Vi ser också en del som skadar sig på grund av dåliga skor. Det bidrar både till förslitningsskador och vrickningar, säger Annica Lundström, skadechef på Bliwa. 

Jag tycker att det är bra att du ser över vilket skydd du har, och sedan kan fatta ett beslut om huruvida det är tillräckligt eller inte.
Annica Lundström, skadechef, Bliwa

Trötta fixare farliga 

Hemmafixarna är den andra gruppen som växt både ute i landet och i skadestatistiken. Många har under pandemin känt att det nu finns tid att dra i gång projekt på hemmaplan – så pass många att flera byggvaruhus har haft slut på material. 

– Här ser vi en hel del stickskador, skador från hammare och fotskador. Ibland är det på grund av att personerna skaffat grejer som de inte kan hantera, men ofta beror det på trötthet. Personen borde kanske ha slutat en timme tidigare men vill lägga de sista plankorna, säger Annica Lundström. 

Försäkring vid olyckor 

Det här är skador som ofta inte leder till någon längre sjukskrivning och då är olycksfallsförsäkringen den försäkring som kan ge ersättning ifall något skulle hända. I dag är det bara hälften av svenskarna som har en olycksfallsförsäkring och många får därför ingen ersättning om de skadar sig. 

– Jag tycker att det är bra att du ser över vilket skydd du har, och sedan kan fatta ett beslut om huruvida det är tillräckligt eller inte, säger Annica Lundström.

Vad definierar ett olycksfall?

Det finns tre faktorer som definierar ett olycksfall: 

  1. Våld mot kroppen som kommer utifrån.
  2. En plötslig, oförutsedd händelse som gjort att du ofrivilligt drabbats av en kroppsskada.
  3. För att få rätt till ersättning behöver skadan vara så allvarlig att du behövt få läkarbehandling.
infoikon