Gå till innehållet
pappa och son i bil

Svemester igen – här är olyckorna att akta sig för

Trots att människor runt om i världen börjat vaccinera sig blir årets sommar ändå i pandemins skugga. Många planerar en sommar inom landets gränser och då ökar risken för vissa skador. Här är olyckorna du ska se upp för.

Svenskarna börjar nu bli vana vid att hemestra och svemestra, det vill säga ha semester nära hemmet eller i Sverige. Efter mer än ett år med corona börjar en annorlunda sommar nästan kännas som en vanlig sommar. Möjligen tar sig några fler utomlands i år, men de inhemska turisterna kommer att vara ett vanligt inslag. Att vi i mindre utsträckning reser utomlands behöver inte betyda att vi skadar oss mindre under sommaren, men vi löper andra risker.

– Ofta är det många skador som sker när folk är på resa och i år kommer de skadorna i stället att ske inom landet. En sak vi tror kommer att öka är att folk skadar sig under vandringar. Många har upptäckt friluftslivet under pandemin och planerar vandringar i sommar. När de är ovana är det lätt att överanstränga sig eller stuka fötterna på grund av dåliga skor, säger Annica Lundström, skadechef på Bliwa.

Om jag får ge ett råd så är det att ha en första hjälpen-låda med dig. Då kan du plåstra om, rengöra ett sår och lägga en linda.
Annica Lundström, skadechef, Bliwa

När en större del av semestern spenderas på hemmaplan kan det kännas kul att köpa nya leksaker för hela familjen, vilket inom handeln märks i efterfrågan på pooler och studsmattor under försommaren.

Många tänker inte på att det är potentiellt farliga aktiviteter för barnen. Framför allt poolen bör föräldrar vara lite försiktiga med, då risken för drunkningsolyckor ökar.

Men barn är inte de som oftast skadar sig under sommaren. Under förra året var 40 procent av de som gjorde en skadeanmälan 50 år eller äldre. Mindre än 9 procent av de vuxna med en skada var under 30 år, medan barn stod för 15 procent av det totala antalet skadeanmälningar. Många vuxna startar olika byggprojekt under sommaren, något som ökar risken för kläm- och sårskador. Även andra risker för vuxna ökar.

– Skadorna vi ser är allt från att man ramlat från en stege, till att man sågat sig i fingrarna eller slagit sig med hammaren. Ofta är det inte jätteallvarliga skador, men små grejer som kan bli ganska besvärliga, säger Annica Lundström.

En annan fara som synts i tidningarna är de bland användarna populära elsparkcyklarna. Ofta i kombination med alkohol och slarv med hjälm är de en vanlig olycksorsak under sommaren.

– Om jag får ge ett råd så är det att ha en första hjälpen-låda med dig. Då kan du plåstra om, rengöra ett sår och lägga en linda. På det sättet kan du förhindra en infektion och minska skadans effekt, säger Annica Lundström.

Tre faror att se upp med i sommar

Badet
Håll alltid barnen under uppsikt när de badar.

Hala bryggor
Det är inte bara i vattnet olyckor händer. Många skadar sig när de halkar.

Elsparkcyklarna
Ha alltid cykelhjälm när du använder elsparkcykel, och kör alltid nykter.

Infoikon

Försäkra dig om en härlig sommar

Olycksfallsförsäkringen gäller dygnet runt, i vått och torrt