Gå till innehållet
arbetsformedlingen-kontor

Foto: Peter Kroon/Arbetsförmedlingen

Svensk a-kassa är sämst i Norden

En ny internationell jämförelse visar att Sverige har lägst a-kassa av de nordiska länderna – och hamnar på plats 21 av EU:s 27 medlemsländer. – Det är en ögonöppnare, säger TCO-utredaren Maria Ahrengart.

Sveriges arbetslöshetsförsäkring står sig dåligt internationellt. Här får arbetslösa lägre ersättning än i alla de andra nordiska länderna, och vid en jämförelse mellan de 27 EU-länderna hamnar Sverige på delad 21:a plats med Ungern. Bara Grekland, Irland, Polen, Rumänien och Malta har en lägre nivå på ersättningen vid arbetslöshet. Det här visar ny statistik från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, som fackförbundet TCO uppmärksammar.

– Att ersättningsnivån är låg i Sverige visste vi redan, men att vi ligger så dåligt till jämfört med andra europeiska länder är förvånande. Det är en ögonöppnare som tydliggör att nivån måste höjas, säger Maria Ahrengart, utredare på TCO.

 

Beräkning på hushållsnivå

OECD:s beräkningar utgår från ett hushåll med två vuxna och två barn, där båda de vuxna har löner motsvarande landets medellön och den ena personen blir arbetslös. Hushållets nettoinkomst under den andra arbetslöshetsmånaden jämförs med nettoinkomsten när båda arbetade.

Listan toppas av Luxemburg och Portugal där man får ut 93 procent under den andra arbetslöshetsmånaden, och i botten hamnar Malta med 61 procent. I Sverige är siffran 75 procent.

– Om vi tittar på individnivå får svenskar i genomsnitt bara ut runt 60 procent av sin tidigare inkomst när de blir arbetslösa. Det är alltså långt från de 80 procent som a-kassan var tänkt att ge, säger Maria Ahrengart.


Tillfälligt höjd a-kassa i Sverige

Statistiken från OECD bygger på siffror från 2020. För Sveriges del handlar det då inte om de tillfälligt höjda nivåer som infördes på grund av coronapandemin och som gäller till och med 2022. Med ordinarie regelverk får knappt två av tio svenskar ut 80 procent av sin tidigare inkomst om de blir arbetslösa efter att ha jobbat heltid, enligt TCO:s beräkningar.

Med de tillfälliga pandemireglerna är motsvarande siffra fem av tio. – Vi vill att a-kassans tak ska höjas så att de allra flesta får 80 procent av sin lön om de blir arbetslösa. Men det är rimligt att åtminstone permanentera de temporära nivåerna, säger Maria Ahrengart, och fortsätter:

– A-kassan är en omställningsförsäkring och måste ligga på en rimlig nivå. Om du blir arbetslös ska du klara din ekonomi och kunna fokusera på att hitta ett nytt jobb, i stället för att oroa dig för att behöva flytta eller att inte ha råd med barnens fritidsaktiviteter.

 

Inkomstförsäkring ett komplement till a-kassan

För att trygga sin ekonomi i dag tecknar många svenskar en inkomstförsäkring. Den fungerar som ett komplement till a-kassan och har ett högre maxtak, vilket gör att du får en högre ersättning om du tjänar mer än a-kassans gräns. Ofta ingår en inkomstförsäkring om du är medlem i ett fackförbund.

Faktaruta: A-kassan i olika länder

Här är hela listan som visar ersättningsnivån vid arbetslöshet i EU:s 27 medlemsländer, med de nordiska länder som inte är medlemmar i EU – Island och Norge – inom parentes.

Procentsiffran anger hur stor nettoinkomsten är för ett hushåll med två vuxna och två barn under den andra månaden som en av de vuxna är arbetslös, jämfört med hushållets nettoinkomst när båda arbetade.


Luxemburg 93 %

Portugal 93 %

Lettland 92 %

Tjeckien 92 %

Tyskland 90 %

Bulgarien 89 %

Litauen 89 %

Slovakien 88 %

Cypern 85 %

Frankrike 85 %

Kroatien 85 %

(Island 84 %)

Italien 84 %

Spanien 84 %

(Norge 83 %)

Slovenien 83 %

Nederländerna 81 %

Belgien 80 %

Danmark 80 %

Estland 80 %

Finland 80 %

Österrike 78 %

Ungern 75 %

Sverige 75 %

Grekland 71 %

Irland 68 %

Polen 67 %

Rumänien 65 %

Malta 61 %

 

Källa: OECD

infoikon

Boka rådgivning för privatpersoner

Du måste vara inloggad för att skicka formuläret. Om du är inloggad och ändå inte kan skicka det, se till att "Do not track" inte är aktiverat i din webbläsares inställningar.
Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Inkomstförsäkring

Mer pengar om du blir arbetslös

Många tror att man får 80 procent av lönen i a-kassa. Men taket i a-kassan gör att många får betydligt mindre än så. Med en inkomstförsäkring har du bättre ekonomiskt skydd, ifall du skulle bli arbetslös.