Gå till innehållet
Barn i fjällen

På hal is? Så undviker du vinterns vanligaste olycka

Vintern är här och med den kommer snö och is. När temperaturen ligger under noll ökar risken för fallolyckor. – Många ramlar så illa att de bryter benet eller armen, säger Annica Lundström, skadechef på Bliwa.

Fallolyckor är den vanligaste olycksorsaken i Sverige och när det blir kallt, is och snö ute ökar risken för att halka. Isiga trottoarer och gångvägar, hala trappor och entréer fulla av slask blir vanligare. Golv och korridorer inomhus kan bli glashala när slask och snö letar sig in. På Bliwa märker de av vinterns vanligaste skador då de ofta täcks av olycksfallsförsäkringen, som ger ersättning för kostnader vid en olycka.

– Vintermånaderna är väldigt olycksdrabbade och vi ser många fall av olika typer av frakturer på handleder, höfter, armar och ben. Även en hel del hjärnskakningar och huvudskador, säger Annica Lundström.

Förra året såg vi en minskning av skadorna i samband med skidåkning då många fortfarande undvek fjällen. I år tror vi att fler kommer att åka och då kan antalet skador också öka.
Annica Lundström, skadechef, Bliwa

Hög vårdbelastning

Under 2020 fick 118 291 personer vård med anledning av fall genom halkning, snavning eller snubbling enligt statistik från Socialstyrelsen. 9 324 fall var direkt knutna till is eller snö. Det är en minskning jämfört med tidigare år, något som troligen beror på pandemin och att personer i större utsträckning har hållit sig hemma. Risken finns att det kommer att bli fler fall i år när vi rör oss mer fritt igen.

– Jag vill uppmana alla att vara försiktiga i år också. Vi vet att vården går på knäna på grund av covid-vården och med fallskadorna ökar belastningen ytterligare. Så ta det extra försiktigt i år, säger Annica Lundström.

 

Farligt i fjällen

Det är inte bara på gatorna som vi halkar, utan varje år ser Bliwa också en ökning av skador i samband med skidåkning. I Socialstyrelsens statistik räknas skridskor, rullskidor och skateboard också under samma rubrik som skidåkning och snowboard – 13 804 uppsökte förra året vård för fall under någon av de aktiviteterna.

– Förra året såg vi en minskning av skadorna i samband med skidåkning då många fortfarande undvek fjällen. I år tror vi att fler kommer att åka och då kan antalet skador också öka. Det vanligaste är att någon skadar knät, säger Annica Lundström.

 

Julens fara

Något mer oväntade skador under vintern, som inte har något med snö och is att göra, är olika tandskador kopplat till knäck och kola. Julgodiset kan vara en dold fara.

– Vi får alltid in några fall där plomberna trillat ut i samband med en seg kola. En annan risk är att någon biter av en bit av en tand när de i stället för att använda en nötknäckare använder tänderna, säger Annica Lundström. 

Fem tips: så förebygger du halkolyckor

 

  1. Köp löstagbara halkskydd till dina skor. Du hittar halkskydd bland annat på apotek och i välsorterade skoaffärer.
  2. Bor du i villa eller radhus och går ut för att hämta morgontidningen eller posten på morgonen, tänk på att det kan finnas isfläckar under nysnön.
  3. Sanda eller salta på uppfarten och vid ingången till ditt hus när det är halt. Salt fungerar när det är varmare än sju minusgrader.
  4. Bor du i bostads- eller hyresrätt, kontakta din värd om det är halt nära din bostad.
  5. Kontakta din kommun om du upplever att det är halt utanför affärer, på trottoarer eller vägar i ditt närområde.


Källa: Vårdguiden (där du också hittar fler bra tips om vilka broddar du ska välja)

infoikon
Par leker i snön

Vårdförsäkring

Bliwas vårdförsäkring ger dig rätt specialistvård snabbt - läs mer