Gå till innehållet
elsparkcykel

Försäkringen för dig som kör elsparkcykel

Under sommaren väljer fler att använda elsparkcykel för att ta sig runt. På grund av en lucka i lagen är många av de som kör i dag oförsäkrade. Något som kan leda till stora kostnader vid en olycka.

Elsparkcyklarna tycks vara här för att stanna och under sommaren ökar de i popularitet. Som så ofta med nya innovationer har regelverket inte riktigt hängt med, trots uppenbara skillnader klassas elsparkcykeln i dag som en cykel. Klassificeringen ställer till det när det kommer till försäkringen.

– Om du tittar på en moped så klassas den som ett fordon och har en trafikförsäkring. Elsparkcyklarna omfattas inte av någon försäkring och det här är något som uppmärksammats och debatterats i samband med att antalet olyckor ökat, säger Victor Sundblad, produktchef på Bliwa.

En trafikförsäkring innebär att alla personer som skadas vid en olycka med det försäkrade fordonet får ersättning för skador som kan uppstå. Dessutom ersätts skador vid kollision med andra fordon eller saker, som till exempel en skylt. Om du ramlar eller kör in i något med en elsparkcykel och skadar dig eller någon annan omfattas du inte av trafikförsäkringen.

Den enda försäkringen som i dag täcker olyckor på elsparkcyklar är olycksfallsförsäkringen.
Victor Sundblad, produktchef på Bliwa

– Den enda försäkringen som i dag täcker olyckor på elsparkcyklar är olycksfallsförsäkringen. Den kan ge ersättning för skador och gäller dygnet runt, året om, säger Victor Sundblad.

En olycksfallsförsäkring ersätter kostnader du får vid en olycka, till exempel för vård, rehabilitering, hjälpmedel och resor. Något som kan göra en stor skillnad för den som drabbas.

– Det är inte ovanligt att skada tänderna i den här typen av olyckor. Har du inte en olycksfallsförsäkring kan det bli väldigt dyrt, säger Victor Sundblad.

I dag omfattas strax över hälften av Sveriges befolkning av en olycksfallsförsäkring.

– Vi rekommenderar alla att se över vad de har för försäkringsskydd, det är ofta både enklare och billigare än man tror att få ett bra kompletterande skydd, säger Victor Sundblad.

3 tips för att undvika skador

 1. Använd hjälm
  Använd alltid hjälm när du kör. Huvudskador är vanliga och kan vara allvarliga.
 2. Skjutsa inte
  Du får inte skjutsa någon på elsparkcykeln. Det är inte bara olagligt utan gör även resan mer ostabil.
 3. Trixa inte
  Använd elsparkcykeln som det är tänkt. I dag är det vanligt att göra olika typer av trix med elsparkcykeln, något de inte är byggda för och du kan skada dig.
infoikon

Bra för alla

Därför ska du köpa en olycksfallsförsäkring

 

 1. gäller dygnet runt
 2. extra ekonomisk trygghet för dig och din familj 
 3. ersätter dina utgifter (exempelvis läkarkostnader, taxikvitton, hjälpmedel)
 4. ingen självrisk
 5. ingen uppsägningstid

 

Senast uppdaterad: 28 juni 2022.