Gå till innehållet

Förmånsskatt på sjukvårdsförsäkring – detta behöver du veta

I maj 2018 beslutade riksdagen att det blir förmånsskatt på privata sjukvårdsförsäkringar som arbetsgivaren betalar. De nya reglerna gäller från 1 juli 2018. Därefter har Skatteverket tydliggjort att den skattepliktiga förmånen av en sjukvårdsförsäkring uppgår till 60 procent.

Vad innebär detta för dig som har en sjukvårdsförsäkring?

För dig som har en sjukvårdsförsäkring som din arbetsgivare betalar innebär beslutet att du måste betala skatt på förmånsvärdet. Vad du ska betala beror på vilken premie din arbetsgivare betalar och vilken skatt du betalar. Förmånsvärdet uppgår alltså till 60 procent av premien.

Exempel - så mycket skatt ska du betala

Om din arbetsgivare exempelvis betalar en försäkringspremie på 280 kronor per månad så ska du förmånsbeskattas för 168 kronor (280 x 0,6).

Har du 30 % i marginalskatt innebär det att du ska betala 50 kronor i skatt (168 x 0,3).

Har du 50 % i marginalskatt innebär det att du ska betala 84 kronor i skatt (168 x 0,5).

Din arbetsgivare drar av förmånsskatten från din lön och lämnar uppgifter om förmånen och skatteavdraget på din lönespecifikation.

infoikon

Många fördelar med sjukvårdsförsäkring

  • specialistvård inom sju dagar
  • hjälp med rådgivning och tidsbokning
  • operation inom 14 dagar


Läs mer om vår sjukvårdsförsäkring

Vad innebär beslutet för dig som är arbetsgivare?

En sjukvårdsförsäkringsförmån som arbetsgivaren betalar för sina anställda jämställs med lön och ska beskattas på samma sätt. Det innebär att du som arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter på premien och göra skatteavdrag på förmånen.

Du ska dessutom informera dina anställda om sjukvårdsförsäkringens förmånsvärde och lämna uppgifter om skatteavdraget på den anställdes lönespecifikation.

För skattefrågor hänvisar vi till Skatteverket.