Gå till innehållet

Kristina Andersson, näringsfysiolog. 

Expertens tips för att skapa hälsosamma vanor 

Nytt år, ny start? Att börja äta nyttigare, röra på sig mer eller göra andra livsstilsförändringar behöver inte vara så svårt som det kan kännas. Här ger hälsoexperten Kristina Andersson sina bästa tips för att lyckas och må bättre. 

Så här i början av året är det många som vill förändra sin livsstil gällande till exempel kost och motion – inte sällan för att de har gett sig själva ett nyårslöfte. Men det är bara drygt hälften som håller sina nyårslöften ett helt år, visar en studie från Stockholms universitet.

De som lyckas bäst är de som får stöd för att klara sitt mål och som formulerar löftet som att de ska börja med eller införa något nytt i sina liv. Forskarna konstaterar att det är svårt att hålla ett löfte om att undvika eller sluta med något och att det är bättre att ersätta det – till exempel att säga ”jag ska äta mer frukt” i stället för att säga ”jag ska sluta äta godis”. 

– Om du vill ändra något i din livsstil – gör det enkelt för dig! Många har en tendens att ta i från tårna och sätta mål som innebär att de måste göra en helomvändning i sin vardag, vilket kan bli för överväldigande och sluta med att de inte gör någon förändring alls. Chansen är större att lyckas om du börjar med små förändringar, säger Kristina Andersson, näringsfysiolog, föreläsare och författare. 

Många fördelar med livsstilsförändringar 

Kristina Andersson är bland annat en av tre författare till boken ”Livsstilsakuten” som gavs ut i december 2022 och många känner igen henne som näringsfysiolog i ”Biggest loser” i TV4. 

– Att äta hälsosamt och näringsrikt, motionera och ha bra sömnrutiner är avgörande för oss. Det påverkar hjärnan, immunförsvaret – ja, alla kroppens system – men också saker som välbefinnande och humör. En hälsosam livsstil minskar dessutom risken för välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och vissa cancerformer, säger Kristina Andersson. 

Förlita dig inte på att motivationen ska komma för det kommer troligtvis inte att hända.
Kristina Andersson, näringsfysiolog.

Så hittar du motivationen 

För att lyckas med en livsstilsförändring behöver du vara motiverad. 

– Ibland är det som om vi sitter och väntar på att vi plötsligt ska få en kick och bara hoppa upp ur soffan. Men förlita dig inte på att motivationen ska komma, eller att någon annan ska hitta den åt dig, för det kommer troligtvis inte att hända, säger Kristina Andersson. 

Hennes råd är att i stället ta ett första steg och ”jobba fram” motivationen – och det behöver inte vara så besvärligt som det kanske låter. 

– Hur mår du när du äter bra och rör på dig? Förmodligen väldigt bra. Se till att den känslan blir det viktiga för dig, att det är den effekten du vill åt. Så att du tänker ”om jag ska ha den där sköna känslan i kroppen i kväll ska jag nog ta en promenad eller gå till gymmet i dag”, säger Kristina Andersson. 

3 tips för att lyckas med din livsstilsförändring 

  1. Börja med enkla förändringar

    Chansen att lyckas blir större om du börjar med små förändringar. Till exempel genom att justera dina favoritrecept så att de blir mer hälsosamma, i stället för att starta med en strikt diet. Eller genom att börja träna två gånger i veckan, i stället för att gå från noll till fem gymbesök i veckan. Det bästa är om du i efterhand känner: ”Jag har ju knappt ändrat någonting, ändå mår jag så mycket bättre.” 
  2.  Anpassa efter ditt liv

    Många letar efter ett färdigt koncept som det bara är att applicera på sitt eget liv, men det funkar sällan i längden. Även om konceptet är jättebra måste det anpassas till din vardag med jobb, familj och aktiviteter. För att göra livsstilsförändringar som håller över tid är det alltså bra att antingen utgå från ditt liv och göra förändringarna utifrån det, eller att ta ett färdigt koncept men göra det till ditt. 
  3. Kom ihåg att du lär dig något nytt

    Att ändra sin livsstil eller en vana är en lärandeprocess. Bara för att du har bestämt dig för att börja på måndag kommer du inte att vara expert samma vecka. Du kommer säkert att ”misslyckas” ibland och det är helt okej. Det viktiga är att regelbundet reflektera över hur dina förändringar fungerar och lära dig. Till exempel: ”Idén att göra veckans matlådor varje söndag fungerade inte för mig, då tar jag bort den idén och hittar ett alternativ som passar mitt liv.” 

 Expertens tips för att äta mer hälsosamt 

Som näringsfysiolog kan Kristina Andersson extra mycket om hur en ska tänka och göra för att ändra sina kostvanor. Om du vill äta mer hälsosamt måste du börja med att fundera på var du står i dag. Ifall du känner dig osäker på vad hälsosam mat är, är det första steget att skaffa dig den kunskapen via till exempel böcker och internet. När du har kunskapen är det dags att omsätta den i praktiken och få den att fungera i ditt liv. 

– Det finns två enkla vägvisare som tar dig väldigt långt. Den första är att äta mestadels rena råvaror. Därmed inte sagt att processad mat är farlig, det är inte svart eller vitt, men rena råvaror ska vara fokuset. Den andra är att äta mycket från växtriket, så se till att varje måltid innehåller till exempel grönsaker eller bär, säger Kristina Andersson. 

Ett sista enkelt tips som ger positiva effekter är att plocka bort alla ”slöserier” när det gäller sötsaker. 

– Ofta äter vi godis eller kakor trots att vi knappt är sugna, men äter ändå för att det bjuds eller för att skålen står kvar från gårdagen. Skippa det, men behåll den där kanelbullen som du har sett fram emot att unna dig – den har ju ett värde för dig och får dig att må bra, säger Kristina Andersson. 

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Publicerad: 30 januari 2023.

 

Läs fler artiklar