Gå till innehållet

Stress ökar risk för sommarskador

Sommaren innebär för det mesta inte bara lata dagar på stranden eller i hängmattan – för många är det också då den långa to do-listan ska betas av. Vi renoverar, fixar och röjer - och skadar oss.

Statistiken talar sitt tydliga språk; under våren och sommaren formligen blommar frakturer och sårskador på händer, underarmar och ben. Gör-det-själv-skadorna är många, vilket det finns flera orsaker till. Många av oss är ovana vid att handskas med sticksågar eller laga det läckande taget i friggeboden. Och handen på hjärtat: ser du alltid till att dina verktyg är rengjorda och välfungerande innan du börjar använda dem?

Skulle en murken stegpinne eller halt gräs göra att olyckan är framme kan olycksfallsförsäkringen ge dig ersättning för dina skador.  Den gäller förstås vid allvarliga olyckor och skador, men om du behövt läkarvård kan du även få ersättning för mindre sår och skador. En skada som lämnar ärr eller bestående men efter sig långt efter skadetillfället kan också ge rätt till ersättning.

Vår olycksfallsförsäkring kan inte reparera en förstörd semester, men den kan ge ersättning för kostnader eller nedsatt funktionsförmåga.

Oavsett om du skadar dig när du testar vattenskidor, spikar eller målar om vindskivor så gäller din olycksfallsförsäkring – dygnet runt. Bliwa kan förstås inte reparera en förstörd semester, men vi kan ge ekonomisk ersättning för kostnader som uppstår vid ett olycksfall, som till exempel resor till sjukhus.

Och kom ihåg att det är viktigt att behålla lugnet när du fixar och donar. Inte bara när du har semester, utan för att många olyckor faktiskt orsakas och förvärras av stress. När du bara ska fixa något snabbt innan gästerna kommer på midsommarfesten, när du inte riktigt tar dig tiden att förstå hur det lånade verktyget fungerar, eller omdömet har fått sig en törn efter en hel dag i solen. I dessa ”ska bara”-situationer är det lätt hänt att en olycka uppstår. Låt saker ta lite längre tid så minskar risken för olyckor.

Behovsguiden

Har du rätt olycksfallsförsäkring?

Tycker du att olycksfallsförsäkring och andra personförsäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram den digitala tjänsten Behovsguiden. När du har svarat på frågorna får du reda på vilka försäkringar du har i dag – både hos oss och hos andra försäkringsbolag – och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation.

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra.

Publicerad: 10 juni 2024.