Gå till innehållet

Inkomst­försäkring

En vanlig missuppfattning är att du får 80 procent av lönen i a-kassa, men taket i a-kassan gör att många får betydligt mindre än så. Med en inkomstförsäkring kompletterar du a-kassan och får på så sätt ett bättre ekonomiskt skydd ifall du skulle bli arbetslös. 

 • Mer pengar om du blir arbetslös

 • Viktigt komplement till a-kassan

 • Ersätter upp till ca 80 procent av din lön

Mer pengar om du förlorar jobbet

Om du blir arbetslös får du pengar från a-kassan, men för många är det skyddet inte tillräckligt. En inkomstförsäkring som täcker upp till cirka 80 procent av din genomsnittliga inkomst ökar ditt skydd om du förlorar jobbet. Det är med andra ord ett betydelsefullt komplement till samhällets skydd. 

Det är ditt fackförbund som är försäkringstagare för inkomstförsäkringen och den ingår som förmån i ditt fackliga medlemskap. Olika förbund har olika avtal. Du kan läsa mer på Mina sidor om vad som gäller för just din försäkring.

Hur fungerar Bliwas inkomstförsäkring? Klicka på videon för att starta den.

Checklista vid arbetslöshet

 1. Kontakta Arbetsförmedlingen för att anmäla dig som arbetssökande.
 2. Ansök om ersättning från din a-kassa.
 3. Kontrollera om du omfattas av något trygghetsavtal via din tidigare arbetsgivare. Här kan du se om din arbetsgivare tillhör en omställningsorganisation:

  Hitta omställningsorganisation
 4. När du fått din första utbetalning från a-kassan kan du ansöka om ersättning på Mina sidor.

  Logga in

Vanliga frågor om inkomstförsäkringen

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra.