Gå till innehållet

Livförsäkring

En livförsäkring tecknar du inte främst för din egen skull, utan för dina nära och kära. Det är ett ekonomiskt skydd till dina efterlevande om du skulle dö. 

  • Du är gift eller sambo

  • Du har fått barn

  • Du har bolån tillsammans med din partner

Livförsäkring - trygghet till dina närmaste

Har du gift dig eller blivit sambo, fått barn eller lånat till en bostad med din partner? Då är det klokt att investera i en livförsäkring.

En livförsäkring ger ekonomisk skydd till dina efterlevande om det värsta skulle hända. Om du går bort behöver din partner klara era gemensamma kostnader på egen hand. Har du barn sedan tidigare har de enligt lagen rätt att få sin arvslott, vilket kan drabba din efterlevande partner hårt. Ersättningen från försäkringen är skattefri.

Har du livförsäkring från din arbetsgivare?

En tjänstegrupplivförsäkring (TGL) betalas av arbetsgivaren och är oftast en del av en tjänstepensionsplan. Det betyder att villkoren skiljer sig från en frivillig livförsäkring. Det kan till exempel vara bra att lägga till förmånstagare, så du kan vara säker på att ersättningen går till den eller de som du vill.

  • Om du har en kollektivavtalad tjänstegrupplivförsäkring inom Svenskt Näringsliv/PTK behöver du göra det särskilda förmånstagarförordnadet hos Collectum.
  • Om du har en icke kollektivavtalad tjänstegrupplivförsäkring behöver du skicka in blanketten Särskilt förmånstagarförordnande till oss med dina val. I det här dokumentbibliotket hittar du den. 

Har du frågor om din TGL? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

Vanliga frågor om livförsäkringen

BEHOVSGUIDEN

Har du rätt livförsäkring?

Tycker du att livförsäkringen och andra försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram den digitala tjänsten Behovsguiden. När du har svarat på frågorna får du reda på vilka försäkringar du har i dag – både hos oss och hos andra försäkringsbolag – och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation.

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra.