Gå till innehållet

Jobba från soffan – är du försäkrad då?

Julklapparna är öppnade sedan länge, knäcken är uppäten och alla släktingar har tappat sin charm – kanske dags att stöka undan lite jobb? I dag arbetar många av oss hemifrån i viss utsträckning. Men vad händer om du skadar dig då – är det en arbetsskada när den sker hemma?

För alla anställda som går iväg till kontoret varje dag är det inte så mycket att fundera över; är oturen framme och din arbetsgivare har en olycksfallsförsäkring för sina anställda så kan den ge dig ersättning. Men om du jobbar hemma, ibland eller ofta – vad gäller egentligen då?

Skador vid hemmajobb är en betydligt snårigare fråga. Grunden för hur en skada vid hemarbete bedöms är egentligen samma som för en skada som sker på arbetsplatsen. Försäkringsbolaget tittar på vilket samband som finns mellan skadan och det arbete som utförts. Tidigare var reglerna lite mildare, men under våren 2023 kom två domar från Högsta Förvaltningsdomstolen som tyder på att lagen nu tolkas striktare.

För ett tryggare 2024

Se över dina försäkringar i Behovsguiden. Starta guiden. 

Till skillnad från när du är på kontoret så krävs det att du utfört en arbetsuppgift när du skadade dig, och att du inte gjorde något ”privat” vid skadetillfället. Att skålla dig när du fixar en kopp kaffe mellan möten, eller halkar under lunchpromenaden räknas alltså inte som arbetsskador.

Däremot så kan det vara ett olycksfall i arbetet om du halkar och skadar dig när du är på väg till ett kundmöte. Att ramla när du rör dig i hemmet för att hämta arbetsmaterial, eller snubbla på jobbdatorns sladd kan också räknas. Att däremot snubbla över hunden eller krocka med ditt barn räknas inte, även om du faktiskt arbetade vid tillfället.  Enligt domarna i Högsta Förvaltningsdomstolen så räknas de fallen in i vad som kallas ”det dagliga livets faror”.

Bliwas olycksfallsförsäkring gäller dygnet runt, året runt. Du kan antingen valt att teckna och betala den själv, eller så har din arbetsgivare valt den och står därför också för kostnaden. Oavsett betalsätt så gäller den dygnet runt och då har det inte betydelse om skadan är arbetsrelaterad eller inte. 

Om du skadar dig vid hemmajobbande så ska du börja med att söka ersättning från arbetsgivarens olycksfallsförsäkring. Får du avslag därifrån, för att det inte bedöms som en arbetsrelaterad skada skickar du med beskedet i din anmälan till oss. Då kan du i stället få ersättning från din olycksfallsförsäkring hos Bliwa (förutsatt att skadan omfattas av våra försäkringsvillkor).

 Tips från våra skadereglerare när du anmäler ett olycksfall:

  • Var noggrann när du beskriver skadan. Beskriv detaljer som hjälper oss att förstå vilken skada som uppstått, till exempel vilken kroppsdel det gäller och om det är höger eller vänster sida.
  • Ange om du anmält din skada till något annat försäkringsbolag. Om du har flera olycksfallsförsäkringar så ger försäkringsbolagen inte dubbel ersättning, men de kan ha olika villkor som berättigar dig till kompletterande ersättning.
  • När du anmäler en skada hos oss uppger du hur du vill kommunicera i ärendet. Om du valt elektronisk kommunikation med oss sker det på Mina sidor.

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Publicerad: 20 december 2023.