Gå till innehållet
För dig som är medlem i Unionen

Sjukförsäkring

Om du blir sjukskriven kan det vara tufft att få ihop ekonomin. Med en sjukförsäkring kan du få ett bra ekonomiskt komplement till samhällets stöd. Stödet är särskilt viktigt om sjukskrivningen drar ut på tiden.

  • Välj försäkringsnivå utifrån behov

  • Ekonomisk trygghet om du är sjuk länge

  • Skydd vid psykisk ohälsa

Om du blir långtidssjuk

Om du har en anställning bör du också ha en sjukförsäkring. Den kompletterar skyddet från Försäkringskassan om du blir långtidssjuk. Sjukförsäkringen kan se till att du får ytterligare ersättning, så att du har en mer stabil ekonomi under tiden du är sjukskriven.

En sjukförsäkring ger skydd vid psykisk ohälsa – något som idag tvingar många att vara hemma från sina arbeten. Psykisk ohälsa och stressrelaterade sjukdomar är vanligt inte minst bland tjänstemän.

Även om du är anställd på ett företag med kollektivavtal, gör du klokt i att teckna en sjukförsäkring. Det skydd som finns inbyggt i kollektivavtalet gäller under 360 sjukdagar. Att tvingas vara borta från jobbet längre än så är tyvärr vanligare än många tror.

Så mycket kostar försäkringen

Du kan ansöka om olika nivåer på försäkringsbeloppet. I tabellen ger vi en rekommendation som utgår ifrån din lön. Du kan välja ett lägre försäkringsbelopp än det rekommenderade. Om du väljer ett högre försäkringsbelopp än det rekommenderade riskerar du att inte få ut full ersättning på grund av att din ersättning från Bliwa, tillsammans med ersättning från Försäkringskassan och eventuell ersättning genom kollektivavtal, inte får bli högre än din lön.

Månadslön före skatt Rekommenderat försäkringsbelopp Månadskostnad    
    -35 år 36-55 år 56-66 år
- 14 999 kr 1 600 kr/mån 16 kr 24 kr 36 kr
15 000 - 26 999 kr 2 300 kr/mån 22 kr 34 kr 52 kr
27 000 - 37 999 kr  3 000 kr/mån 29 kr 45 kr 67 kr
38 000 - 44 999 kr 4 000 kr/mån 37 kr 61 kr 89 kr
45 000 KR - 5 000 kr/mån 47 kr 75 kr 112 kr

Viktigt att ha koll på

Sjukförsäkring och vårdförsäkring - två olika försäkringar

En sjukförsäkring kan ge ekonomiskt stöd om du skulle bli sjukskriven under lång tid. En vårdförsäkring hjälper dig att få rätt specialistvård snabbt.

Mer om  vårdförsäkringen som du kan teckna via ditt medlemskap i Unionen.

DIN ERSÄTTNING OM DU BLIR SJUK

Räkna ut hur mycket ersättning du får på ersättningskollen.se.

Unionens medlemsförsäkringar

Teckna försäkringen

På Mina sidor kan du teckna de försäkringar du har tillgång till via ditt medlemskap i Unionen. Vill du läsa mer om försäkringarna så hittar du förköpsinformation och villkor här.

Är du egenföretagare utan försäkringar sedan tidigare? Använd då blanketten för att ansöka.