Gå till innehållet
""

Försäkringen många missar när de reser utomlands

Semestertiderna är här och i år ska många åka utomlands igen efter coronapandemin. Men en utlandssemester innebär inte bara sol, bad och nya upplevelser – den ökar också risken för vissa skador. För att slippa onödigt dyra kostnader gäller det att vara rätt försäkrad.

Under coronapandemin har fler svenskar än vanligt semestrat på hemmaplan och i år ser många fram emot att åka utomlands igen. På Bliwa räknar man med att det kommer att synas i skadestatistiken.

– Vissa typer av skador är förknippade med utlandssemestrar. Till exempel att man halkar vid poolkanten eller vurpar med en vespa och får en fraktur, sårskada eller hjärnskakning. Även vid mindre fartfyllda aktiviteter som vandring finns risk för skador, det är lätt hänt att man ramlar eller stukar fötterna på grund av dåliga skor, säger Victor Sundblad, produktchef på Bliwa.

Andra vanliga skador kan uppstå i samband med exempelvis cykling eller vindsurfing, som många ägnar sig åt på utlandssemestern. För att undvika skador är det viktigt att tänka förebyggande. Använd alltid hjälm när du cyklar eller kör vespa eller elsparkcykel. Håll barnen under uppsikt när de badar, spring inte vid poolkanten eller på hala bryggor, och dyk inte utan att känna till botten.

Det gäller att vara rätt försäkrad, annars kan semestern bli betydligt dyrare än planerat.
Victor Sundblad, produktchef på Bliwa

Om olyckan trots allt är framme är det viktigt att ha ett bra försäkringsskydd. Inför utlandssemestern bör du därför se över vilket skydd du och din familj har.

– Det gäller att vara rätt försäkrad, annars kan semestern bli betydligt dyrare än planerat. En hemförsäkring med reseskydd är en jättebra grund om du skulle skada dig. Genom den kan du bland annat få ersättning för vårdkostnader utomlands och eventuell hemtransport, säger Victor Sundblad.

Vad många kanske inte tänker på är att en skada kan leda till långvariga besvär och bestående men. Då ger en olycksfallsförsäkring mer långtgående ersättning och blir som ett komplement till hemförsäkringens reseskydd.

– Enkelt kan man säga att en olycksfallsförsäkring ger ett kompletterade skydd för olycksfallsskador och kan även ge ersättning om det konstateras att du inte blir helt återställd, säger Victor Sundblad.

Checklista inför utlandsresan

  • Beställ EU-kort i god tid
    EU-kortet ger dig rätt till sjuk- och tandvård som inte kan vänta till du kommer tillbaka till Sverige och du betalar lika mycket för vården som de som bor i landet. Kortet gäller i EU/EES-länder, Schweiz och Storbritannien. Du beställer EU-kortet gratis på Försäkringskassans hemsida.
  • Kontrollera din hemförsäkring
    Säkerställ att du har en hemförsäkring med reseskydd. Den ger inte bara ersättning om till exempel bagaget blir försenat, utan täcker också om du skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka under resan. Då kan du bland annat få ersättning för vårdkostnader eller hemtransport.
  • Teckna en olycksfallsförsäkring
    En olycksfallsförsäkring är aktiv oavsett var och när olyckan sker. Den ersätter kostnader för till exempel, rehabilitering och hjälpmedel. Olycksfallsförsäkringen ger också möjlighet till ersättning för ärr, sveda och värk samt ersättning om olyckan leder till att du inte längre kan arbeta eller fungera som vanligt.
""

Få full koll

Är du försäkrad hos Bliwa?

Logga in på Mina sidor för att se över ditt skydd och vilka möjligheter du har att teckna ytterligare försäkringar. Genom att vara förberedd och veta vilket stöd du har slipper du obehagliga överraskningar.

Senast publicerad: 28 juni 2022.