Gå till innehållet

Försäkringen många missar när de reser utomlands

Semestertiderna är här och en stor andel av svenskarna planerar att åka utomlands. Men en utlandssemester innebär inte bara sol, bad och nya upplevelser – den ökar också risken för vissa skador. För att slippa onödigt dyra kostnader gäller det att vara rätt försäkrad.

Så mycket som varannan svensk planerar att åka utomlands under sommaren eller hösten 2023. Det visar en ny undersökning som undersökningsföretaget Yougov har gjort på uppdrag av statligt ägda Visit Sweden. Försäkringsbolaget Bliwa räknar med att de många utlandsresorna kommer att synas i skadestatistiken.

– Vissa typer av skador är förknippade med utlandssemestrar. Till exempel att man halkar vid poolkanten eller vurpar med en vespa och får en fraktur, sårskada eller hjärnskakning. Även vid mindre fartfyllda aktiviteter som vandring finns risk för skador, det är lätt hänt att man ramlar eller stukar fötterna på grund av dåliga skor, säger Victor Sundblad, produktchef på Bliwa.

Andra vanliga skador som kan uppstå sker i samband med exempelvis cykling eller vindsurfing, som många ägnar sig åt på utlandssemestern. För att undvika skador är det viktigt att tänka förebyggande. Använd alltid hjälm när du cyklar eller kör vespa eller elsparkcykel. Håll barnen under uppsikt när de badar, spring inte vid poolkanten eller på hala bryggor, och dyk inte utan att känna till botten.

Det gäller att vara rätt försäkrad, annars kan semestern bli betydligt dyrare än planerat.
Victor Sundblad, produktchef på Bliwa

Om olyckan trots allt är framme är det viktigt att ha ett bra försäkringsskydd. Inför utlandssemestern bör du därför se över vilket skydd du och din familj har.

– Det gäller att vara rätt försäkrad, annars kan semestern bli betydligt dyrare än planerat. En hemförsäkring med reseskydd är en jättebra grund om du skulle skada dig. Genom den kan du bland annat få ersättning för vårdkostnader utomlands och eventuell hemtransport, säger Victor Sundblad.

Vad många kanske inte tänker på är att en skada kan leda till långvariga besvär och bestående men. Då ger en olycksfallsförsäkring mer långtgående ersättning och blir som ett komplement till hemförsäkringens reseskydd.

– Enkelt kan man säga att en olycksfallsförsäkring ger ett kompletterade skydd för olycksfallsskador och kan även ge ersättning om det konstateras att du inte blir helt återställd, säger Victor Sundblad.

Checklista inför utlandsresan

  1. Beställ EU-kort i god tid

    EU-kortet ger dig rätt till sjuk- och tandvård som inte kan vänta till du kommer tillbaka till Sverige och du betalar lika mycket för vården som de som bor i landet. Kortet gäller i EU/EES-länder, Schweiz och Storbritannien. Du beställer EU-kortet gratis på Försäkringskassans hemsida.
  2. Kontrollera din hemförsäkring

    Säkerställ att du har en hemförsäkring med reseskydd. Den ger inte bara ersättning om till exempel bagaget blir försenat, utan täcker också om du skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka under resan. Då kan du bland annat få ersättning för vårdkostnader eller hemtransport.
  3. Teckna en olycksfallsförsäkring

    En olycksfallsförsäkring är aktiv oavsett var och när olyckan sker. Den ersätter kostnader för till exempel, rehabilitering och hjälpmedel. Olycksfallsförsäkringen ger också möjlighet till ersättning för ärr, sveda och värk samt ersättning om olyckan leder till att du inte längre kan arbeta eller fungera som vanligt.

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Senast publicerad: 16 juni 2023.

 

Läs fler artiklar