Gå till innehållet

Resa utomlands? Så gäller dina försäkringar

Innan du åker utomlands är det viktigt att se över vilket skydd du har om något skulle hända. Försäkringarna gäller inte alltid som i Sverige – till exempel har det betydelse vilket land du ska till och hur länge du stannar.

Planerar du att resa utomlands? Oavsett om du ska på semester, jobbresa eller bo utomlands en tid är det viktigt att ha rätt försäkringsskydd. Dina svenska försäkringar kan ge skydd även i utlandet, men det beror bland annat på vart du ska och hur länge du är bortrest.

– Generellt gäller försäkringar högst ett år under en utlandsvistelse, om du inte vistas i områden där det råder krig eller politiska oroligheter. Under vissa omständigheter kan försäkringarna gälla längre än ett år, till exempel om du är utsänd av din arbetsgivare för att arbeta i ett annat land, säger Victor Sundblad, produktchef på Bliwa.

Det finns dock ett undantag från tidsbegränsningen och det gäller livförsäkringen. Den ger ett ekonomiskt skydd till dina efterlevande om du dör utomlands, oavsett hur länge du har varit där.

Om du råkar ut för en olycka utomlands

Precis som i Sverige finns det risk att drabbas av olyckor när du är utomlands. Det kan handla om allt från att du halkar vid poolkanten eller skadar dig på skidsemestern, till att du är med om en trafikolycka.

Att ha en hemförsäkring med reseskydd är ofta en bra grund om du skadar dig utomlands, eftersom den bland annat kan ge ersättning för vårdkostnader och eventuell hemtransport. Det kan också vara bra att ha en olycksfallsförsäkring, som ger mer långtgående ersättning om skadan skulle leda till långvariga besvär och bestående men.

– Olycksfallsförsäkringen kan också ge ersättning för vårdkostnader utomlands om kostnaderna inte ersätts av hem- eller reseförsäkringen. Dock högst upp till nivån för det svenska högkostnadsskyddet och bara om olyckan inträffar inom tidsramen för försäkringens giltighet utomlands, vilken som sagt ofta är ett år, säger Victor Sundblad.

Samma sak gäller om ditt barn råkar ut för en olycka utomlands och du har tecknat Bliwas barn- och gravidförsäkring, där det ingår en olycksfallsförsäkring.

Se över ditt försäkringsskydd inför utlandsresan

En försäkring som skiljer sig från andra personförsäkringar när det gäller utlandsvistelser är vårdförsäkringen. Det är en försäkring som kompletterar samhällets skydd om du blir sjuk, genom att ge snabb tillgång till rätt specialistvård. Det är dock bara vård och behandling i Sverige som omfattas av försäkringen, så om du blir sjuk i utlandet kan du inte få hjälp att hitta rätt specialistvård där genom försäkringen.

– Generellt ger svenska försäkringar endast ett visst skydd vid händelser i utlandet. Om du ska resa utomlands är det därför klokt att se över vilket skydd du har och vilka villkor som gäller, både för din hem- eller reseförsäkring och för andra försäkringar, säger Victor Sundblad.

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Datum: 27 juni 2023.