Kontorsarbetare? Så maxar du dagsljuset
Att få tillräckligt med dagsljus är viktigt för att må bra, sova gott, minska stressen och prestera bättre. Här berättar vi hur du tar till vara dagsljuset på bästa sätt – fastän du arbetar inomhus på dagarna.
Alla som bor i Sverige har nog hört att det är viktigt – och vet hur svårt det kan vara – att vistas i dagsljus under vinterhalvåret. Men även under de ljusare månaderna kan det vara en utmaning att få tillräckligt med dagsljus, särskilt om du jobbar inomhus på till exempel ett kontor.
En genomsnittlig arbetsdag vistas 53 procent av männen och 68 procent av kvinnorna utomhus i dagsljus bara en timme eller mindre, visar Arbetsmiljöverkets senaste forskningssammanställning om hur tillgång till dagsljus påverkar oss i arbetet.
Flera viktiga fördelar med dagsljus
När vi exponerar oss för dagsljus hjälper det till att reglera dygnsrytmen, förbättra sömnen och göra oss piggare när vi är vakna. Det gör också att vi fyller på med D-vitamin som är viktigt för bland annat immunförsvaret och skelettet, samt ökar produktionen av hormonet serotonin som ökar vårt välbefinnande.
I Arbetsmiljöverkets kunskapssammanställning konstateras det att dagsljus och fönster på arbetsplatser spelar stor roll för hälsan, hur vi mår och presterar på jobbet.
– De allra flesta föredrar naturligt dagsljus från fönster framför elektriskt ljus. Närhet till fönster gör oss pigga. Fönster möjliggör vidare utblick vilket ger oss information om tid på dygnet, väderlek, årstidens växlingar, minskar känsla av instängdhet vilket är hälsobefrämjande, speciellt vid inslag av naturelement, säger Arne Lowden, forskare på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och författare till kunskapssammanställningen, i ett uttalande.
Brist på dagsljus kan leda till psykisk ohälsa
De senaste åren har den psykiska ohälsan ökat samtidigt som sömnstörningar och trötthet under dagtid har följt samma mönster, konstaterar forskarna.
– Vi har ett stort och växande hälsoproblem i samhället. Stress och psykisk ohälsa ligger på en oroväckande hög nivå. Ökad inomhusvistelse och brist på dagsljus är definitivt ett av de viktigaste orsakssambanden, även om det behövs mer forskningsbelägg för orsakssambandet mellan ljuspåverkan och utveckling av mental ohälsa, speciellt depressiva besvär inklusive årstidsbunden depression, säger Arne Lowden.
Om det går riktigt långt kan stress och psykisk ohälsa leda till att du inte kan arbeta. Omkring hälften av de som får ersättning utbetald från Bliwas sjukförsäkring lider av psykisk ohälsa. Men försäkringar kan även användas förebyggande – i Bliwas vårdförsäkring ingår till exempel tre kostnadsfria och anonyma samtal med en samtalsterapeut.