Gå till innehållet

Efter padelfebern ökar skadorna

Den populära sporten padel har inte bara gjort avtryck när det kommer till antalet hallar som dykt upp, utan även i försäkringsbolagens olycksfallsförsäkringar. Under de senaste åren har antalet ”padelskador” ökat kraftigt.

Padel har länge varit populärt i Spanien och Latinamerika, och nu lyckats etablera sig även i Sverige. Under 2021 bokades 5,8 miljoner timmar padel av 540 000 olika padelspelare, enligt Svenska padelförbundet.

Att en idrott ökar i popularitet och får fler människor att röra på sig är i grunden positivt för folkhälsan, men nu börjar padelns popularitet även synas i skadestatistiken. Bliwa märker av en ökning av personer som söker ersättning från sin olycksfallsförsäkring på grund av skador relaterade till padel.

– För ett par år sedan började det dyka upp skador relaterade till padel hos oss och sedan har det hållit i sig. Vi får in många överbelastningsskador, hälsenerupturer, knävridningar och skador från då någon sprungit in i glaset, säger Caroline Boqvist, produkt- och erbjudandechef på Bliwa.

3 tips: Så undviker du padelskadorna

  1. Värm upp

    Väldigt viktigt för att minska risken att skada hälsenor eller skador vid vridningar.
  2. Ha skor med bra dämpning

    Underlaget är ofta ganska hårt, så se till att ha bra skor.
  3. Styrketräna

    Genom att styrketräna regelbundet kan du förebygga en hel del av skadorna.

Olycksfallsförsäkringen ger ersättning vid olyckor och ersätter till exempel många av de skador som uppstår vid ett vridmoment. Överbelastningsskador, exempelvis tennisarmbåge, är inget som ersätts av olycksfallsförsäkringen, då definitionen av ett olycksfall inte uppfylls. Däremot kan hälseneruptur, som ofta beror på långvarig förslitning, ersättas.

– I padel är det många start och stopp - och då är det lätt att vrida knät. De mer dråpliga skadorna, som när någon springer in i glaset, kan bero på att det är en ny sport och att många inte tänker på glaset utan bara följer bollen i spelet, säger Caroline.

Den grupp som står för de flesta skadeanmälningar är männen 40–50 år. Padel verkar ha blivit en ny favoritsport för dem och många går från att inte ha tränat mycket innan till en ganska hög belastning.

– Många behöver lära känna sina begränsningar. Precis som med all träning gäller det att öka belastningen successivt för att minska risken för skador, säger Caroline.

Han tipsar också om att se över sitt försäkringsskydd innan en eventuell olycka inträffar. Se till att ha en omfattande olycksfallsförsäkring som gäller dygnet runt och kom ihåg att de försäkringar som till exempel arbetsgivare erbjuder inte alltid är lika omfattande.

Det är alltid bra att vara rätt försäkrad men det är extra bra att vara försäkrad när man ska vara mer aktiv – som man ju ofta är på sommaren.
Caroline Boqvist, produkt- och erbjudandechef på Bliwa

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Senast uppdaterad: 28 juni 2022.

 

Läs fler artiklar