Gå till innehållet

Psykiska ohälsan ökar – men det finns hjälp att få

I pandemins spår och med dagliga krigsrubriker finns stora risker för att den psykiska ohälsan nu kommer att öka. Se över vilket stöd du har rätt till och var uppmärksam på tidiga tecken både hos dig själv och dina kollegor.

Redan när coronapandemins restriktioner började avvecklas märktes en ökning av folk som mådde dåligt och kanske inte var redo för att återvända till kontoret. BlueCall, en tjänst som erbjuder medarbetare olika verktyg för att jobba med och förebygga psykisk ohälsa, har märkt av att personer mått dåligt under perioder då samhället öppnat upp.

– Vi har sett en ökning och fler än någonsin söker sig nu till BlueCall. De som mådde dåligt innan coronapandemin mår sämre nu och internationell forskning visar att problem som oro, ångest och nedstämdhet har ökat under pandemin. Vi vet också att covid-19 inneburit en hög grad av osäkerhet gällande till exempel arbete och ekonomi, något vi vet ökar risken för psykisk ohälsa, säger Caroline Rödén, en av grundarna och vd för BlueCall.

Oro över kriget

När världen äntligen började återhämta sig från pandemin var det dags för nästa bakslag för den psykiska hälsan. Europa drabbades av ett krig och varje dag pumpades nya hemska nyheter ut om läget i Ukraina. Något som direkt fick effekter på hur vi mår i Sverige. Previa, ett företag inom företagshälsa, rapporterade i början av mars att var femte samtal till dem handlade om oro runt kriget. Något som kan få effekter under en lång tid även efter kriget.

– Forskningen visar på att efter stora kriser går först den mentala hälsan upp i en fas av ökad optimism och glädje, men sedan går den neråt igen, säger Caroline Rödén.

Vid lättare psykisk ohälsa som ångest eller stress går produktiviteten ner med 30 procent.
Caroline Rödén, vd, BlueCall

Långa sjukskrivningar

Psykisk ohälsa kan leda till en lång sjukskrivning och för många är det jobbigt att komma tillbaka till arbetet igen. Att få rätt stöd och hjälp tidigt kan göra stor skillnad när det kommer till längden på sjukskrivningen och sett till arbetskapaciteten.

– Vid lättare psykisk ohälsa som ångest eller stress går produktiviteten ner med 30 procent. Normalt kanske du är produktiv till 90 procent, även om du ibland ligger högre. Tar du bort 30 procent av din produktivitet är du nere på 60 procent. Det motsvarar en halvtidstjänst, säger Caroline Rödén.

Om du skulle bli sjukskriven på grund av psykisk ohälsa kan du ha rätt till ersättning från din sjukförsäkring. Den fungerar som ett komplement till Försäkringskassan och ger en högre ersättning under längre tid. Du kan också få hjälp via din vårdförsäkring. På Mina Sidor kan du enkelt se vilka försäkringar du har hos Bliwa idag.

Samtal via appen

BlueCall är ett verktyg för att fler ska få proaktiv hjälp. Alla som omfattas av deras tjänst erbjuds utbildningar och kan genom appen följa sin mentala hälsa och snabbt få samtala med en terapeut vid behov. Omfattas du av Bliwas gruppförsäkring kan du ha tillgång till BlueCalls tjänster kostnadsfritt.

– Vi jobbar mycket med data och mäter hur personer mår innan och efter sina samtal med en terapeut. Där kan vi se en stor positiv effekt, säger Caroline Rödén.

Tre tips: så gör du om en kollega mår dåligt

  1. Visa att du bryr dig

    Att ha personer runt sig är väldigt viktigt för att ta sig ur det dåliga måendet. Testa att ringa och sms:a om du inte har möjlighet att fråga vid kaffemaskinen.
  2. Umgås kravlöst

    Gör det enkelt att träffas. Om ni ska ses kan det vara bra att vara tydlig med att personen inte behöver delta i samtalet, fixa mat eller städa innan.
  3. Dela egna erfarenheter

    Du kan kanske ta en promenad med din kollega och berätta om egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Det är viktigt att personen förstår att hen inte är ensam och det finns hjälp att få och att måendet kan vända.

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Läs fler artiklar