Gå till innehållet

Därför blir ersättningen lägre än du tror 

De allmänna arbetslöshets- och sjukförsäkringarna innehåller ersättningstak som gör att din ersättning kan bli betydligt lägre än vad du räknat med. I värsta fall leder kan det leda till att du till exempel inte har råd att bo kvar i din bostad. Därför är det viktigt att veta vad du kan förvänta dig om du blir arbetslös eller sjukskriven under en längre tid.

Historiskt sett har Sverige haft ett väldigt starkt socialt skyddsnät. I många fall har det räckt med ersättningen från de allmänna försäkringarna för att inte behöva göra några stora förändringar i sin livsstil om du blir arbetslös eller sjuk. Men det har förändrats.

Även om både den allmänna arbetslöshets- och sjukförsäkringen på papperet säger sig ersätta 80 procent av lönen, så finns det så kallade inkomsttak du måste befinna dig under för att kunna få 80 procent.

Cirka 18 000 kronor i månaden från a-kassan 

För a-kassan ligger det taket på 33 000 kronor. Om du tjänar mer än 33 000 kronor i månaden kommer du alltså inte få någon ersättning för det. Maximal utbetalning är 1 200 kronor per dag eller cirka 26 400 kronor per månad före skatt under de första hundra dagarna, sedan sänks ersättningen.

Informationen om detta når inte fram - det är många som inte får 80 procent av sin lön i a-kassa.
Victor Sundblad, produktchef på Bliwa

Den genomsnittliga kommunala skattesatsen ligger på drygt 32 procent vilket skulle innebära att du får ut cirka 18 000 kronor i månaden. För många är det svårt att klara sina fasta kostnader med de pengarna.

Inte minst i storstäderna där många hushåll har höga skulder i förhållande till sina inkomster och där en genomsnittlig hyresrätt med tre rum kostar cirka 7 000 kronor i månaden.

– Informationen om detta når inte fram. Det är många som inte får 80 procent av sin lön i a-kassa. Därför är det viktigt att sätta sig ner och kolla över sina utgifter. På det sättet kan du själv avgöra om du får tillräckligt för att klara dig eller inte, säger Victor Sundblad, produktchef på Bliwa.

Därför inkomstförsäkring

Komplettera a-kassan med en inkomstförsäkring - läs mer här.

Kolla upp vad du kan teckna via fack eller arbetsgivare

Ersättningen vid sjukskrivning är inte bättre. I sjukpenning kan du  få 80 procent av inkomsten, men bara på en lön upp till 47 750 kronor. Den senast publicerade medianlönen i Sverige var 38 300 kronor per månad (2022), vilket innebär att många får en lägre ersättning.

För att klara en period utan jobb är många beroende av andra försäkringar. Dessa behöver man oftast skaffa på egen hand.

– Är du medlem i facket så är en bra början att kolla igenom vad som ingår i medlemskapet. De flesta fackförbund har en inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet. En sjukförsäkring som ger dig extra pengar vid sjukskrivning kan du vanligtvis teckna via både fackförbund och större arbetsgivare som erbjuder gruppförsäkringar som anställningsförmån, säger Victor Sundblad.

Även om det går att försäkra sig för att få en högre ersättning så finns det ingen försäkring som gör att du inte behöver söka ett nytt jobb igen. Tanken är att den ska ge ekonomisk trygghet under tiden du söker en ny anställning.

– Det skapar ett utrymme att hitta ett nytt jobb eller att förändra sin situation på något annat sätt. Du kanske måste flytta eller vad det nu kan vara. Man ska aldrig se en inkomstförsäkring som ett permanent skydd eftersom den gäller under begränsad tid, säger Victor Sundblad.

Taken du behöver ha koll på (2024)

Inkomsttak är den gräns där din inkomst inte längre påverkar ersättningen. Upp till inkomsttaket gör varje krona skillnad.

  • Taket i a-kassan: 33 000 kronor
  • Taket för sjukpenning: 47 750 kronor
  • Taket för föräldrapenning: 47 750 kronor
  • Taket för allmän pension: 47 625 kronor

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Senast ändrad: 16 februari 2024.

 

Läs fler artiklar