Gå till innehållet

Sommarskadorna ökar – här är de vanligaste

Sommaren innebär att vi tillbringar mer tid utomhus, solar och badar, fixar med hem och trädgård, och kanske testar nya aktiviteter. Det syns också i skadestatistiken. Här är olyckorna du bör se upp för i sommar.

Varje sommar tar Bliwa emot tusentals skadeanmälningar och i statistiken kan man se trender och följa utvecklingen.

– Antalet skador ökade något under sommarmånaderna 2022 jämfört med samma period 2021, och ökningen vi ser gäller alla åldersgrupper, säger Victor Sundblad, produktchef på Bliwa.

Vad ökningen beror på är inte fastställt. Men en sak som står klar är vilka typer av skador det handlar om.

– Brutna handleder och andra typer av frakturer är vanliga. Men även skadade fingrar, olika typer av sårskador och hjärnskakningar. Det kan handla om att man cyklar omkull, halkar på badbryggan eller gör illa foten när man spelar fotboll eller vandrar, säger Victor Sundblad.

Det är alltid bra att vara rätt försäkrad men det är extra bra att vara försäkrad när man ska vara mer aktiv – som man ju ofta är på sommaren.
Victor Sundblad, produktchef på Bliwa

Andra typiska sommarskador är borrelia efter fästingbett och brännskador till följd av grillning. På sommaren är det även många som arbetar i trädgården eller gör husrenoveringar, vilket ökar risken för bland annat kläm- och sårskador.

– Skadorna vi ser bland hemmafixare är allt från att man ramlat från en stege, till att man sågat sig i fingrarna eller slagit sig med hammaren. Ofta är det inte jätteallvarliga skador, men små grejer som kan bli ganska besvärliga, säger Victor Sundblad.

Inför semestern är det bra att se över sin försäkring, för att kunna vara trygg med att man har rätt skydd om olyckan är framme.

– Det är alltid bra att vara rätt försäkrad men det är extra bra att vara försäkrad när man ska vara mer aktiv – som man ju ofta är på sommaren. Om du råkar ut för en olycka kommer du att tacka dig själv för att du tog dig tid att se över ditt skydd i förväg, säger Victor Sundblad.

5 faror att se upp för i sommar

 1. Bad

  Håll alltid barnen under uppsikt när de badar. Dyk inte utan att känna till botten och undvik att springa på hala bryggor.
 2. Studsmattor

  Låt inte flera barn hoppa samtidigt på studsmattan, då ökar risken för att en olycka sker.
 3. Cykling

  Både barn och vuxna bör använda cykelhjälm för att skydda sig vid eventuella vurpor med cykeln.
 4. Vandring

  Det är viktigt att ha rätt skor och vara tränad för att klara av vandringssemestern utan skador.
 5. Elsparkcyklar

  Ha alltid cykelhjälm när du använder elsparkcykel, skjutsa aldrig någon och kör alltid nykter.

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Senast uppdaterad: 27 juni 2023.