Gå till innehållet

Dagarna att hålla koll på om du blir av med jobbet

Om du blir av med jobbet är det vissa tidpunkter som är viktiga att ha koll på. Tidrapporter ska rapporteras och arbetsgivarintyg skickas in. Här är en guide över de viktigaste dagarna.

Vid arbetslöshet eller sjukskrivning är det som att en helt ny värld öppnar sig. Nya myndigheter och organisationer ska kontaktas och det handlar om att hålla tiderna för att få rätt till sin ersättning.

Vi har satt ihop en lista med de viktigaste dagarna du behöver ha koll om du blir arbetslös, för att inte hamna fel i byråkratidjungeln.

 

Om du blir arbetslös

Om du vill ha ersättning från a-kassan måste du skriva in dig på Arbetsförmedlingen senast första dagen som arbetslös. Du kan också skriva in dig tidigare eftersom du inte behöver vänta till det du slutat på din nuvarande arbetsplats.

Arbetslöshetsersättning kan beviljas tidigast från din första arbetslösa dag. För att ha rätt till ersättning från a-kassan får du inte ha slutat på egen begäran utan arbetsgivaren ska ha sagt upp dig.

Om du har slutat på egen begäran och inte har en giltig anledning till det, kan du stängas av en tid innan du får ersättning. Avstängningstiden är normalt 45 ersättningsdagar (9 veckor).

I dag får många någon typ av avgångsvederlag. Under den perioden får du inte ersättning från a-kassan eftersom du fortfarande har en inkomst.
Anette Ben Naceur, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa

Dag 1

När du väl har anmält dig hos Arbetsförmedlingen ska du vara tillgänglig för att ta nya arbeten. Du kallas också till ett möte med dem.

– Du behöver inte gå in på ett lokalt kontor utan allt det här går att göra online i dag, säger Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Nästa steg är att kontakta din a-kassa som är de som betalar ut ersättningen. Om du inte är medlem i en a-kassa kan du ansöka om ersättning från Alfakassan.

– Vi har en e-tjänst där du kan göra din ansökan. Beroende på din situation kan du behöva skicka in olika handlingar som påverkar rätten till ersättning, men allt går att sköta online, säger Anette Ben Naceur, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.

Dag 2

Ersättningsperioden inleds med 6 karensdagar. Det innebär att du kan få arbetslöshetsersättning tidigast 6 dagar efter din första arbetslösa dag.

De första 100 ersättningsdagarna får du ersättning beräknad på 80 procent av din lön, upp till 33 000 kronor, som mest 1 200 kronor per ersättningsdag.

– I dag får många någon typ av avgångsvederlag. Det kan till exempel vara att du fortsätter få lön ett par extra månader. Under den perioden får du inte ersättning från a-kassan eftersom du fortfarande har en inkomst, säger Anette Ben Naceur.

Dag 101 med ersättning

Efter de första 100 ersättningsdagarna sänks din ersättning. Du kan som mest få 1 000 kronor per ersättningsdag.

Dag 201 med ersättning

Beroende på vad du tjänade innan sänks din ersättning ytterligare. Efter 200 dagar med ersättning får du ersättning beräknad på 70 procent av din lön, men som mest 1 000 kronor per ersättningsdag.

Om du har en inkomstförsäkring

Har du en inkomstförsäkring via ditt fackförbund? Tänk på att ansökan om ersättning från a-kassan och inkomstförsäkringen är två separata ansökningar. 

När du har fått beslut om godkänd a-kassa kan du göra din skadeanmälan på Mina sidor. Om du vill kan vi automatiskt hämta de uppgifter från din a-kassa som vi behöver för att kunna bedöma din rätt till ersättning och för att löpande kunna betala din ersättning

Dag 300 med ersättning

En ersättningsperiod hos a-kassan är 300 dagar, där du max kan få ersättning för 5 dagar i veckan. Har du barn under 18 år förlängs den här perioden med 150 dagar.

Om du inte längre har rätt till ersättning från a-kassan kan du istället ha rätt till aktivitetsstöd från Försäkringskassan, men då måste du vara inskriven i något av Arbetsförmedlingens program.

– En arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen hjälper dig att sätta upp en individuell plan anpassad efter just dig, säger Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Senast publicerad: 19 februari 2024.