Gå till innehållet

Så hittar du rätt nivå i sjukförsäkringen

Att ligga på fel nivå i sjukförsäkringen kan leda till en stor besvikelse vid en sjukskrivning. Du kan då få lägre ersättning än vad du räknat med. Så här ser du till att få rätt ersättning.

En sjukförsäkring fungerar som ett komplement till Försäkringskassan ifall du blir långtidssjuk. Den gör att en större andel av din förlorade inkomst ersätts och att sjukskrivningen blir mindre ekonomiskt tuff. En viktig sak att känna till om sjukförsäkringen är att det finns olika nivåer och att det är viktigt att du ligger på rätt nivå sett till din inkomst. Något många missar och därför får en lägre ersättning.

Kolla därför upp att nivån passar dig när du tecknar en sjukförsäkring, och se till att uppdatera den om du får löneförhöjning. 

När du får en löneförhöjning är det ett bra tillfälle att kolla upp och eventuellt uppdatera nivån i din sjukförsäkring.

Viktigt att välja rätt nivå direkt

Många ansluts till en sjukförsäkring via arbetsgivaren eller en organisation som till exempel ett fackförbund. De kommer in på en grundnivå som ofta är förhållandevis låg, med möjligheten att uppdatera sin nivå – något många missar att göra. De som själva väljer att teckna en sjukförsäkring kommer ofta in på rätt nivå, men missar i stället att uppdatera sin nivå när de får en löneförhöjning.

Många tror att försäkringsbolagen har koll på deras inkomst och därför kan uppdatera nivån automatiskt, vilket inte stämmer. De kan inte se vad du har för lön, utan du måste själv informera om det.

- För att hitta rätt nivå behöver du göra en bedömning av din livsituation och behov av ekonomisk ersättning om du blir långtidssjuk, Annica Lundström, skadechef på Bliwa.

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra.