Gå till innehållet

Fått ny lön? Tre viktiga saker att ha koll på!

Lönerevisionen innebär för de flesta mer pengar i plånboken, men den kan också påverka andra saker. Här är tre delar du borde ha koll på när du förhandlar lön.

1. Sjukförsäkringen

En sjukförsäkring fungerar som ett komplement till ersättningen du kan få från Försäkringskassan ifall du blir långtidssjuk. Den gör att en större andel av din förlorade inkomst ersätts och att sjukskrivningen blir mindre ekonomiskt tuff. En sak som skiljer sjukförsäkringen från andra försäkringar är att den är uppdelad på olika nivåer och för att du ska få rätt ersättning är det viktigt att du ligger på rätt nivå sett till din lön. Många ansluts till sjukförsäkringen via sin arbetsgivare eller fackförbund, men det är inte säkert att den ersättningen de går in på räcker till. Då kan du behöva komplettera ditt skydd. Har du tecknat en sjukförsäkring själv kan nivån vara rätt från början, men i takt med att din lön höjs finns risken att du har ett för lågt skydd vid långvarig sjukdom.

Vill du se vilken nivå du ligger på? Logga in här.

2. Skatten

En löneförhöjning som ser bra ut på pappret kan snabbt ätas upp av en höjd skatt. När du tjänar över 598 500 kronor på ett år (2024), lite drygt 49 000 kronor i månaden, börjar du betala en statlig inkomstskatt på 20 procent. Det gör att din faktiska löneökning efter skatt kan bli mindre än väntat. Marginalskatt är ett begrepp som används för att räkna på hur mycket av en löneökning som går åt i skatt. Tjänar du till exempel 40 000 kronor och får höjd lön med 1 000 kronor, får du behålla lite drygt två tredjedelar av ökningen. Om du i stället tjänar 50 000 kronor och får en löneökning på 1 000 kronor får du behålla mindre än hälften.

3. Pensionen

De flesta yngre tjänstemän inom den privata sektorn omfattas av avtalet ITP1. Det innebär att arbetsgivaren varje år sätter in motsvarande 4,5 procent av din lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp, vilket är en månadslön på upp till 47 625 kronor (2024). Din löneförhöjning ger alltså direkt resultat för din pension. Om du tjänar mer än 47 625 kronor i månaden betalar arbetsgivaren in 30 procent på de överstigande lönedelarna, något som kan göra stor skillnad. En hög lön leder inte automatiskt till en hög pension, antalet år du arbetat påverkar också i stor utsträckning.

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Läs fler artiklar