Gå till innehållet

Fyra smarta tips till dig som är nygift

Har du och den du är kär i sagt ja till varandra nyligen? Grattis! Nu delar ni livet - och ekonomin. Därför är det viktigt att se över den gemensamma tryggheten tillsammans.

Pioner eller inte i buketten, vad som ska stå i beskrivningen av kusinens fru och paniken över att kladda nagellack på brudklänningen. Frågorna och känslorna som allt kretsade kring innan bröllopet kanske ni har lagt bakom er nu? Bröllopet är över, hysterin har lagt sig och nu kan ni bara njuta av alla nya minnen. Nu har ni ett helt liv tillsammans framför er – och en gemensam ekonomi. Victor Sundblad, produktchef på Bliwa, tipsar om vad som är viktigt att ta ställning till.

1. Börja prata ekonomi med varandra

När ni gifter er får ni försörjningsplikt för varandra. Därför är det bra att sätta sig ner och gå igenom hur ni ser på ekonomin. Ur ett juridiskt perspektiv är det stora skillnader på att vara sambo och gift. Diskutera vad ni vill uppnå med er gemensamma ekonomi och vilken trygghet ni behöver. Har ni ett gemensamt sparmål inför framtiden? Vill ni investera i fonder eller aktier? Hur mycket ska ni amortera på en eventuella bolån? Vilka försäkringar har ni och vilka behöver ni komplettera med? Genom att ta ställning till dessa frågor kommer ni att göra er själva en stor tjänst ur ett ekonomiskt perspektiv och stå tryggare tillsammans inför ett förhoppningsvis långt liv ihop.

2. Behöver ni ett äktenskapsförord?

Du behöver inte vara ”rik” för att behöva ett äktenskapsförord. De allra flesta har nog något som de är extra mån om att få behålla vid en skilsmässa eller ett dödsfall. Det kan till exempel vara ett gammalt halsband från farmor eller något annat som du vill ska gå i arv i familjen. Äger du ett företag? I ett aktieägaravtal eller kompanjonavtal kan det stå att aktierna ska vara enskild egendom, men detta behöver också regleras i ett äktenskapsförord. I annat fall kommer värdet på aktieinnehavet att ingå i bodelningen om ni skiljer er.

3. Har ni särkullsbarn i familjen?

Ett särkullsbarn är när någon av er har barn med en tidigare partner. Om din partner som du är gift med har barn sedan tidigare och går bort, har barnen rätt att få ut sin del av arvet på en gång. För dig skulle det kunna innebära att du måste sälja din bostad, sommarstuga, bil eller något annat som du egentligen inte vill sälja för att ha råd att ge dem sin arvslott. I en sådan situation kan det vara bra med en extra livförsäkring där bara du är förmånstagare, det vill säga den enda som får pengar från försäkringen. Dessa pengar kan du använda för att lösa ut arvslotten.

4. Ni kanske vill skriva en framtidsfullmakt

Nu när du väljer att dela ditt liv med en partner kanske du vill skriva en framtidsfullmakt. Det är ett sätt för dig att välja ett alternativ till en framtida god man eller förvaltare. Det innebär att du utser en person som du känner tillit till och som kan fatta ekonomiska eller andra beslut av personlig karaktär när du inte längre kan förmedla din vilja själv. Det här skulle kunna vara viktigt om du inte längre kan hantera din egen ekonomi, exempelvis på grund av en stroke, demens eller någon annan sjukdom som inte går över.

Slutligen vill vi bara önska dig och din partner stort grattis till giftermålet!

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Senast ändrad: 7 februari 2023.

 

Läs fler artiklar