Vårdförsäkring eller sjukvårdsförsäkring – snabb väg till specialistvård
Allt fler väljer att skaffa privat sjukvårdsförsäkring – hos oss kallad vårdförsäkring – för att slippa långa vårdköer och få snabb hjälp. I slutet av 2023 hade över 780 000 personer en vårdförsäkring, och intresset fortsätter att öka – både bland företag och privatpersoner.
Hur får man en vårdförsäkring?
I slutet av 2023 hade drygt 780 000 personer en vårdförsäkring. Om du är anställd kan du ha en vårdförsäkring via företaget, något som cirka 15 procent av alla sysselsatta personer i åldern 16–74 år hade 2023. Sett till alla vårdförsäkringar som tecknats så får ungefär 6 av 10 den betald av sin arbetsgivare. Cirka 3 av 10 har den som en gruppförsäkring, exempelvis via ett fackförbund. Resterande har valt att själva teckna en privat vårdförsäkring som de betalar för själva.
– Snabb tillgång till vård minskar både sjukfrånvaro och sjuknärvaro. Det gynnar den anställde, företagen och samhället i stort, säger Caroline Boqvist, Chef Produkt och Erbjudande på Bliwa.
Så fungerar vårdförsäkringen
Försäkringen har vållat politisk debatt de senaste åren och av kritikerna kallats för en gräddfilsförsäkring som urholkar välfärden. Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk Försäkring, förklarar hur den fungerar:
– Försäkringsbolagen anlitar enbart privata vårdgivare för den vård som ges inom försäkringen och försäkringsbolagen köper upp den överskottskapacitet som olika vårdgivare har när regionerna har köpt upp den kapacitet som de önskar.
Den vård som ges inom en vårdförsäkring handlar ofta om planerad specialistvård, till exempel hos ortoped, hudläkare eller öron-näsa-hals-specialist. De vanligaste behandlingarna är besök hos fysioterapeut, naprapat eller psykolog.