Så påverkas du av vårdskulden
Coronapandemin har gjort att den svenska vårdskulden vuxit. Förra året genomfördes 115 000 färre operationer än 2019 – och de uppskjutna vårdinsatserna gör att många måste vänta betydligt längre än vårdgarantins 90 dagar.
Under coronapandemin har mycket av den planerade vården – det vill säga allt som inte är akut – skjutits på framtiden. En rapport från Socialstyrelsen visar att det genomfördes 115 000 färre operationer och åtgärder under perioden mars till december 2020, jämfört med samma period året innan. Det är en minskning med 21 procent.
– Väntetiderna inom specialistvården var långa redan innan coronapandemins utbrott, men de uppskjutna vårdbehoven har naturligtvis lett till att köerna nu är ännu längre. Det är stora utmaningar regionerna nu har framför sig och vi ser att de skulle kunna anlita privata vårdgivare i större utsträckning för att arbeta bort vårdskulden snabbare, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.
Socialstyrelsens siffror visar att ortopedi, allmän kirurgi och ögonsjukvård är de områden där operationerna har minskat mest under coronapandemin. Inom samma områden väntar nu flest på behandling.