Svensk a-kassa är sämst i Norden
En ny internationell jämförelse visar att Sverige har lägst a-kassa av de nordiska länderna – och hamnar på plats 21 av EU:s 27 medlemsländer. – Det är en ögonöppnare, säger TCO-utredaren Maria Ahrengart.
Sveriges arbetslöshetsförsäkring står sig dåligt internationellt. Här får arbetslösa lägre ersättning än i alla de andra nordiska länderna, och vid en jämförelse mellan de 27 EU-länderna hamnar Sverige på delad 21:a plats med Ungern. Bara Grekland, Irland, Polen, Rumänien och Malta har en lägre nivå på ersättningen vid arbetslöshet. Det här visar ny statistik från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, som fackförbundet TCO uppmärksammar.
– Att ersättningsnivån är låg i Sverige visste vi redan, men att vi ligger så dåligt till jämfört med andra europeiska länder är förvånande. Det är en ögonöppnare som tydliggör att nivån måste höjas, säger Maria Ahrengart, utredare på TCO.
Beräkning på hushållsnivå
OECD:s beräkningar utgår från ett hushåll med två vuxna och två barn, där båda de vuxna har löner motsvarande landets medellön och den ena personen blir arbetslös. Hushållets nettoinkomst under den andra arbetslöshetsmånaden jämförs med nettoinkomsten när båda arbetade.
Listan toppas av Luxemburg och Portugal där man får ut 93 procent under den andra arbetslöshetsmånaden, och i botten hamnar Malta med 61 procent. I Sverige är siffran 75 procent.
– Om vi tittar på individnivå får svenskar i genomsnitt bara ut runt 60 procent av sin tidigare inkomst när de blir arbetslösa. Det är alltså långt från de 80 procent som a-kassan var tänkt att ge, säger Maria Ahrengart.
Tillfälligt höjd a-kassa i Sverige
Statistiken från OECD bygger på siffror från 2020. För Sveriges del handlar det då om det tidigare regelverket där knappt två av tio svenskar ut 80 procent av sin tidigare inkomst om de blir arbetslösa efter att ha jobbat heltid, enligt TCO:s beräkningar. I regelverket som trädde i kraft 1 januari 2023 är motsvarande siffra fem av tio.
– A-kassan är en omställningsförsäkring och måste ligga på en rimlig nivå. Om du blir arbetslös ska du klara din ekonomi och kunna fokusera på att hitta ett nytt jobb, i stället för att oroa dig för att behöva flytta eller att inte ha råd med barnens fritidsaktiviteter, påpekar Maria Ahrengart.
Inkomstförsäkring ett komplement till a-kassan
För att trygga sin ekonomi i dag tecknar många svenskar en inkomstförsäkring. Den fungerar som ett komplement till a-kassan och har ett högre maxtak, vilket gör att du får en högre ersättning om du tjänar mer än a-kassans gräns. Ofta ingår en inkomstförsäkring om du är medlem i ett fackförbund.