För att förebygga ohälsa kan det vara bra att göra en grundlig hälsoundersökning. Då kan man till exempel upptäcka riskfaktorer för livsstilsrelaterade sjukdomar såsom högt blodtryck, sömnsvårigheter, diabetes och hjärtinfarkt.
– Innan du själv kontaktar en läkare är det smart att kontrollera vad som erbjuds genom din vårdförsäkring. På Bliwa samarbetar vi med ett hälsotjänstföretag för att kunna erbjuda våra kunder en läkarbedömd hälsoundersökning som ger full koll på hälsan. I den ingår flera relevanta prover, livsstilsanalys, rådgivning och rekommendationer, säger Victor Sundblad, produktchef på Bliwa.
Appar gör det enklare
När det gäller den mentala hälsan kan du prata med en samtalsterapeut eller psykolog i förebyggande syfte. Du behöver alltså inte må dåligt eller lida av psykisk ohälsa för att ta den kontakten.
– I vår vårdförsäkring ingår tre kostnadsfria och anonyma samtal med en samtalsterapeut. Tveka inte att använda det förebyggande stöd som ingår i din försäkring; det finns där av en anledning, säger Victor Sundblad.
Samtalen via Bliwas vårdförsäkring genomförs enkelt via appen BlueCall, en tjänst som erbjuder olika verktyg för att förbättra den mentala hälsan.
– Digitaliseringen har sänkt tröskeln för att söka professionell hjälp och att arbeta förebyggande med sin hälsa, vilket är mycket positivt. Sök runt på nätet för att hitta tjänster som passar just dig och dina behov – i dag är många hälsotjänster bara en appnedladdning bort, säger Victor Sundblad.
Det finns också många saker du kan göra på egen hand i vardagen för att må bra både fysiskt och psykiskt.
– En viktig sak för att må bra är att göra sådant du trivs med och tycker är roligt. Det låter kanske självklart, men med vardagens stress och måsten är det lätt hänt att sådant prioriteras bort. Om du i stället prioriterar det du gillar blir du mer robust inför de toppar och dalar som kommer i livet, säger Maria Steneskog Nyman.