Gå till innehållet

Försäkra dig om drömresan

Semesterperioden närmar sig och äventyren väntar, både inom Sverige och utomlands. Men vad händer om du halkar vid poolen, ramlar under en vandringstur eller skadar dig under en spontan volleybollmatch? Din drömresa kan snabbt bli en mardröm utan rätt ekonomiskt skydd. Här är några viktiga skäl till att vår olycksfallsförsäkring kan vara viktig när du är på resande fot.

Hur gäller mina försäkringar när jag reser? Är det någon skillnad om jag bilar i Sverige, tågluffar i Europa eller reser ännu längre bort?

 Oavsett om du semestrar i Sverige, tågluffar genom Europa eller utforskar avlägsna paradisöar, ger vår olycksfallsförsäkring dig trygghet dygnet runt, året om. Vid en kortare resa i Sverige gäller dina försäkringar som vanligt, men oavsett var i världen du befinner dig kan olycksfallsförsäkringen ge ekonomiskt stöd om du skulle råka ut för en olycka. Dessutom gäller livförsäkringen oavsett var du är, vilket ger din närstående trygghet om det värsta skulle hända. Har du en vårdförsäkring så är det dock viktigt att tänka på att den bara gäller för vård och behandling i Sverige.

Vi rekommenderar också att du ser över vad du har för reseskydd i din hemförsäkring, eftersom den täcker vissa händelser som en olycksfallsförsäkring inte gör.

Behöver jag verkligen en extra reseförsäkring, min olycksfallsförsäkring gäller ju?

Olycksfallsförsäkringen kan täcka en del kostnader, men inte exempelvis hemtransporter och en del vårdkostnader som kan uppstå utomlands.  Det är viktigt att komma ihåg att olycksfallsförsäkringen är konstruerad efter svenska förhållanden och gäller för sjukvård och läkemedel inom ramen för svenskt högkostnadsskydd. När du reser i länder där sjukvården är dyrare kan både reseskyddet i hemförsäkringen och ytterligare komplement i form av reseförsäkring därför vara viktigt.

Vad händer om jag får besvär långt efter att olyckan inträffat?

Om du får långvariga besvär, som ärr eller nedsatt funktionsförmåga efter en olycka, kan vår olycksfallsförsäkring ge dig ersättning. För att försäkringen ska gälla är det viktigt att anmäla skadan så snart som möjligt efter att den inträffat. Bliwas olycksfallsförsäkring ger dig full frihet att använda ersättningen till det du vill. Det kan vara rehabilitering, hemförbättringar eller andra behov – du disponerar pengarna på det sätt som passar dig bäst. Dessutom får du invaliditetsersättningen oberoende av försäkringar du har hos andra försäkringsbolag.  Det betyder att du är bättre skyddad ekonomiskt om en olycka skulle framme eftersom du kan få ersättning från flera håll.

Spelar det någon roll hur länge jag är bortrest?

För de flesta av oss är semestern kortare än 12 månader, vilket innebär att du är skyddad under hela resan. Men tänk på att reseskyddet i många hemförsäkringar upphör efter 45 dagar. Planerar du en längre resa är det viktigt att överväga en kompletterande reseförsäkring.

Jag bröt fotleden när jag trampade snett på trottoaren i Spanien och vill åka hem tidigare, täcker min olycksfallsförsäkring det?

Om du råkar ut för en olycka och vill åka hem tidigare så täcker inte olycksfallsförsäkringen hemtransporter. Därför är det viktigt att ha ett reseskydd som kan hjälpa dig med sådana situationer.

Få koll

Har du rätt olycksfallsförsäkring?

Logga in på Mina sidor för att få koll på din olycksfallsförsäkring inför resan. 

Publicerad: 10 juni 2024.