Tänk på att teckna försäkringen så snabbt som möjligt efter att barnet är fött. Vissa försäkringsbolag kombinerar en gravid- och barnförsäkring och då kan du teckna försäkringen redan under graviditeten. Den övergår sedan i en barnförsäkring när barnet är fött. Men var uppmärksam på vad som gäller för just dig. Det kan vara så att du aktivt måste teckna en barnförsäkring efter födseln.
De flesta barn har en försäkring via förskolan eller skolan. Men kommunens försäkring gäller oftast bara olycksfall och under tiden som barnet är i skolan. Och den gäller ju inte innan barnet har börjat i förskolan. En kompletterande barnförsäkring ger barnet ett bättre skydd.
2. Livförsäkringen
Det kanske är lite obehagligt att tänka på sin egen död, men livet fortsätter ju för dina efterlevande. Om du skaffar en livförsäkring får dina närmaste en förutbestämd summa pengar om det värsta skulle ske. Gå igenom er ekonomi ordentligt. Har ni bolån tillsammans eller utgifter varje månad som din partner inte kan betala själv? Räkningar måste tyvärr betalas även när din inkomst försvinner.
Det är svårt att säga vilket försäkringsbelopp (alltså nivån på försäkringen) du bör välja. Generella tips kan vara att ha en livförsäkring som minst motsvarar halva bolånet eller din årsinkomst gånger två. Då får din familj tid att anpassa sig till nya förutsättningar. Men även du som bor i hyresrätt, inte minst i områden där nya hyresrätter är dyra, bör fundera över vilka förutsättningar din partner eller din familj har att bo kvar om du dör.
Missa inte att både du och din partner ska fundera över en livförsäkring, så att även du får ersättning om hen skulle gå bort.