Gå till innehållet

Maxa kollen på dina försäkringar 

Har du dålig koll på vilka försäkringar du kanske borde ha? Lugn, du är långt ifrån ensam. Victor Sundblad, produktchef på Bliwa, tipsar om hur du ska tänka när du ser över dina försäkringar.

Det behöver inte vara så svårt att se över sitt försäkringsskydd. Det kan ta lite tid, men bestäm dig för att sätta av en kväll och gå igenom vilka försäkringar du har och vilka belopp du har försäkrat. Här är de tre försäkringar som Victor Sundblad tycker att du ska se över direkt:

1. Barnförsäkringen

Barnförsäkringen gör stor ekonomisk skillnad om ditt barn får en allvarlig sjukdom eller blir skadad i en olycka. Försäkringen kan också vara ett viktigt stöd senare i livet, till exempel om en sjukdom eller en olycka gör att barnet inte kan arbeta som vuxen.

De flesta barn har en försäkring via förskolan eller skolan. Men kommunens försäkring gäller oftast bara olycksfall och under tiden som barnet är i skolan.

Tänk på att teckna försäkringen så snabbt som möjligt efter att barnet är fött. Vissa försäkringsbolag kombinerar en gravid- och barnförsäkring och då kan du teckna försäkringen redan under graviditeten. Den övergår sedan i en barnförsäkring när barnet är fött. Men var uppmärksam på vad som gäller för just dig. Det kan vara så att du aktivt måste teckna en barnförsäkring efter födseln.

De flesta barn har en försäkring via förskolan eller skolan. Men kommunens försäkring gäller oftast bara olycksfall och under tiden som barnet är i skolan. Och den gäller ju inte innan barnet har börjat i förskolan. En kompletterande barnförsäkring ger barnet ett bättre skydd.

 

2. Livförsäkringen

Det kanske är lite obehagligt att tänka på sin egen död, men livet fortsätter ju för dina efterlevande. Om du skaffar en livförsäkring får dina närmaste en förutbestämd summa pengar om det värsta skulle ske. Gå igenom er ekonomi ordentligt. Har ni bolån tillsammans eller utgifter varje månad som din partner inte kan betala själv? Räkningar måste tyvärr betalas även när din inkomst försvinner.

Det är svårt att säga vilket försäkringsbelopp (alltså nivån på försäkringen) du bör välja. Generella tips kan vara att ha en livförsäkring som minst motsvarar halva bolånet eller din årsinkomst gånger två. Då får din familj tid att anpassa sig till nya förutsättningar. Men även du som bor i hyresrätt, inte minst i områden där nya hyresrätter är dyra, bör fundera över vilka förutsättningar din partner eller din familj har att bo kvar om du dör.

Missa inte att både du och din partner ska fundera över en livförsäkring, så att även du får ersättning om hen skulle gå bort.

Livförsäkring

Fem händelser som förändrar ditt liv (och skyddet i din livförsäkring). 

3. Olycksfallsförsäkringen

En olycksfallsförsäkring är kanske det viktigaste skyddet för dig själv. Om du drabbas fysiskt av en olycka och där skadan blir bestående får du en så kallad invaliditetsersättning. Det är ett krångligt ord men betyder att du får ersättning om olyckan gör att du inte kan använda din kropp på samma sätt som tidigare (medicinsk invaliditet). I en del sjuk- och olycksfallsförsäkringar kan du även få ersättning om skadan påverkar din förmåga att arbeta (ekonomisk invaliditet).

Olycksfallsförsäkringen ger dig också ersättning för kostnader som du får på grund av en skada du råkar ut för. Det kan till exempel handla om läkekostnader, tandskadekostnader eller kostnader för resor. Om skadan tvingar dig till en längre sjukskrivning eller påverkar ditt utseende kan det också ge dig ersättning.

Vad många inte känner till är att vissa olycksfallsförsäkringar dessutom är en alldeles utmärkt sommarförsäkring, eftersom den skyddar vid fästingbett, solsting och värmeslag. 

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Läs fler artiklar