Gå till innehållet

Så blir din ersättning om du blir sjuk

Sverige har ett starkt socialt skyddsnät, men det är viktigt att ha koll på vad du kan räkna med om du blir sjuk. Orealistiska förväntningar kan göra att du hamnar i en ekonomisk knipa. Vi reder ut vad som gäller vid sjukskrivning eller om ditt barn blir sjukt.

Framtidsplaner brukar fokusera på allt roligt som ligger runt hörnet och sällan på de problem som kan uppstå, men det kan vara bra att ha koll på vad som händer om livet tar en tråkig vändning.

Det kan till exempel vara skönt att veta att du kan bo kvar i huset om du skulle bli sjuk eller bli av med jobbet. De flesta i Sverige behöver inte ändra sin livsstil helt vid till exempel en sjukskrivning, men ju mer du vet i förväg desto större chans att du slipper obehagliga överraskningar.


Om jag blir sjuk

Om du blir sjuk är det Försäkringskassan du ska vända dig till. Om du är anställd kan du räkna med knappt 80 procent av din lön i ersättning, men du kan maximalt få 1 218 kronor om dagen. 

Det motsvarar cirka 80 procent av en månadsinkomst upp till 47 750 kronor. Det här gäller om du har skadat dig på fritiden eller blivit sjuk, vid arbetsskada gäller särskilda regler och då behöver du kontakta Försäkringskassan. 

Snittlönen i Sverige var 38 300 kronor i månaden under 2022, enligt SCB. Det skulle innebära 30 640 kronor i månaden före skatt under dag 15-360. Ersättningen blir betydligt större om din arbetsgivare har tecknat ett kollektivavtal eller om du har andra försäkringar, antingen genom din anställning eller privata.

Du kan ha sjukpenning i 360 sjukdagar från Försäkringskassan, sedan sänks din sjukpenning till 75 procent av lönen. Om du har en allvarlig sjukdom kan du ansöka om att behålla tidigare ersättningsnivå.

Kolla hur mycket ersättning du får

Med Försäkringskassans verktyg Ersättningskollen kan du räkna ut hur mycket ersättning du får om du blir sjuk eller skadad, utifrån din lön, i vilken sektor du arbetar och vilka avtal du omfattas av.

Om mitt barn blir sjuk

Att vabba är något som alla föräldrar får uppleva. Vad det handlar om är en tillfällig föräldrapenning som du kan få från det att barnet är 8 månader till och med dagen innan barnet fyller 12 år. 

Om du likt tidigare exempel tjänar 38 300 kronor i månaden skulle du ha rätt till en ersättning på 1 059 kronor om dagen. Maximalt kan du få ersättning för 120 dagar om året och vårdnadshavare kan dela på de här dagarna. 

Skulle barnet bli allvarligt sjukt ändras det här och du har rätt till ett obegränsat antal dagar, där också fler vårdnadstagare kan vara lediga samtidigt.

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Senast uppdaterad: 12 januari 2024.