Gå till innehållet

Varslad? Det här händer nu

Varslen ökar i Sverige och vissa branscher drabbas hårdare än andra. Här har vi samlat information om vad ett varsel innebär, vad du kan göra för att förbereda dig för en eventuell uppsägning och vilka försäkringar som är viktiga att ha om du skulle bli arbetslös.

Ett tecken på att en lågkonjunktur närmar sig brukar vara att antalet varsel ökar, vilket också skedde under hösten 2022. I januari 2023 varslades 5 328 personer i Sverige om uppsägning, enligt Arbetsförmedlingen, att jämföra med januari i fjol då motsvarande antal var 1 436 personer.

Att en arbetsgivare varslar om uppsägning är en förvarning om att de kan komma att behöva säga upp medarbetare, ofta i samband med en omorganisation. Ett varsel är därmed inte personligt, utan arbetsgivaren måste först förhandla med facket om hur den nya organisationen ska se ut och vilken bemanning som behövs.

Först därefter kan de titta på vilka personer som berörs av varslet och vem som ska ha vilken tjänst. Arbetsgivaren måste också undersöka möjligheten att omplacera medarbetare innan de kan säga upp personer på grund av arbetsbrist.

Vår karriär- och jobbsökartjänst gör det enklare för våra försäkrade som vill söka nytt jobb.
Victor Sundblad, produktchef på Bliwa

Öka chanserna till ett nytt jobb

Om din arbetsgivare har varslat om uppsägningar innebär det alltså inte att du per automatik kommer att bli av med jobbet. Men i väntan på att förhandlingarna ska bli klara finns det saker du kan göra för att känna dig tryggare inför framtiden.

– Du kan förbereda dig på en eventuell uppsägning genom att skriva cv och personligt brev, som sedan lätt kan redigeras utifrån de jobb du kan komma att söka, säger Victor Sundblad, produktchef på Bliwa.

För att förenkla jobbsökandet har Bliwa lanserat en digital karriär- och jobbsökartjänst för sina kunder. Den är för närvarande tillgänglig för medlemmar i tre olika fackförbund som valt Bliwa som försäkringsgivare för sin inkomstförsäkring. 

– Vår karriär- och jobbsökartjänst gör det enklare för våra försäkrade som vill söka nytt jobb, byta jobb eller göra sig mer anställningsbara, säger Victor Sundblad och fortsätter:

– I tjänsten finns bland annat mallar för cv och personligt brev, samt en dokumenthanterare och en inbox som är kopplad till alla ansökningar du skickar. Det gör det enkelt att återanvända tidigare cv:n och personliga brev, men också att samla och få en överblick över alla ansökningar du skickar.

Bättre ekonomiskt skydd med inkomstförsäkring

Om varslet leder till att du blir uppsagd – och du inte får ett nytt jobb under uppsägningstiden – är det viktigt att du skriver in dig som arbetslös hos Arbetsförmedlingen. Det ska du göra senast din första dag som arbetslös för att inte riskera att förlora ersättning från a-kassan och eventuell inkomstförsäkring.

En inkomstförsäkring ingår ofta om du är medlem i ett fackförbund. Den täcker så att du kan få upp till cirka 80 procent av din genomsnittliga inkomst om du blir arbetslös. A-kassan har nämligen ett tak, för närvarande på 33 000 kronor, och om din månadslön är högre än så kan en inkomstförsäkring göra stor skillnad för din privatekonomi vid arbetslöshet.

– Precis som att många har en kompletterande sjukförsäkring om de blir långvarigt sjuka, kan du behöva en inkomstförsäkring vid arbetslöshet eftersom det i båda fallen är inkomsten som påverkas. Med en inkomstförsäkring kan du vara trygg i att få en omställningsperiod om du blir arbetslös och behöver inte bekymra dig över förlorad arbetsinkomst i samma utsträckning, säger Victor Sundblad.

Inkomstförsäkringar har en kvalificeringstid som innebär att du måste ha haft försäkringen en viss tid – ofta ett år – för att kunna få ersättning från den. För de flesta inkomstförsäkringar finns även en regel om att du inte kan få ersättning om du har varit anmäld som arbetslös, eller gjort anspråk på dagersättning från en a-kassa, under de senaste 12 eller 18 månaderna direkt före arbetslöshetens inträde.

– Det är alltid bra och viktigt att skaffa sitt försäkringsskydd i tid, innan en oönskad händelse inträffar, så att du har möjlighet att klara försäkringens kvalificeringsregel, säger Victor Sundblad.

Komplettera med ytterligare skydd

Inkomstförsäkringen som ingår i ditt fackliga medlemskap är en basförsäkring som du ofta kan komplettera själv med en tilläggsförsäkring. Det finns två typer av frivilliga tilläggsförsäkringar: en som förlänger tiden du kan få ersättning och en som försäkrar en högre inkomst.

– En tilläggsförsäkring ger ytterligare skydd som kan kännas tryggt att ha, framför allt i oroliga tider. Men det är alltid viktigt att titta på hur din basförsäkring är utformad och ta ställning till om du vill komplettera den. Antingen med ett längre skydd, eller om du tjänar mer än basförsäkringens högst försäkrade inkomst och vill försäkra även den överskjutande inkomsten, säger Victor Sundblad.

Precis som basförsäkringen har den frivilliga tilläggsförsäkringen som regel en kvalificeringstid. Den är ofta lika lång som kvalificeringstiden för basförsäkringen, det vill säga att du måste ha haft tilläggsförsäkringen i tolv månader för att få ersättning från försäkringen.  

Branscherna med flest varsel

Under halvårsperioden augusti 2022–januari 2023 berördes totalt 23 326 personer av varsel om uppsägning. Här är de fem branscher där flest personer varslades.

  • Tillverkning
  • Handel, inklusive reparation av motorfordon och motorcyklar
  • Informations- och kommunikationsverksamhet
  • Byggverksamhet
  • Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster

Källa: Arbetsförmedlingen

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Publicerad: 9 mars 2023.