Gå till innehållet

5 tips för att inte stressa in i semestern

Semestern ska innebära avkoppling, men när den närmar sig är det tvärtom vanligt att känna sig stressad. Genom att planera och tänka rätt veckorna före semestern kan du öka chanserna till en ledighet med minimalt jobbfokus och maximal återhämtning.

Veckorna före sommarsemestern kan ibland kännas som årets stressigaste. Många arbetsuppgifter måste hinnas med på kort tid, samtidigt som du ska planera semesterns olika aktiviteter för att uppfylla alla förväntningar – kanske inte bara dina egna förväntningar, utan även barnens, vännernas och svärföräldrarnas. 

Känner du igen dig i den här bilden? Det är inte så konstigt, framför allt inte om du har ett högt tempo och prestationskrav till vardags. Det förklarar samtalsterapeuten Björn Rudman, ofta anlitad som stressexpert i media och personen bakom podcasten ”Stress och utmattning”.

– När vi har ett högt tempo i vardagen skapas ofta en förhöjd beredskap inom oss. Och den försvinner inte bara för att det är en röd dag eller blir mindre att göra på jobbet i några dagar, utan ofta tar det tid innan den inre stressen minskar, säger Björn Rudman och fortsätter: 

– Det här kan utgöra ett hinder för återhämtning eftersom du egentligen vet att det enda du behöver är att vila – samtidigt som starka mekanismer i din hjärna säger att ”nu kör vi på, nu när det ledigt kan du passa på att göra allt du inte hunnit med senaste veckan, månaden eller året”. 

Så kan du träna hjärnan att koppla av 

Det är möjligt att bryta sådana här invanda mönster och lära hjärnan att koppla av snabbare, men det tar ofta lång tid, berättar Björn Rudman. Tid du kanske inte har när semestern bara är några veckor bort. Hans tips är därför att planera ledigheten utifrån att du ska få så mycket återhämtning som möjligt.

– Om du hade checkat in på ett spa eller en retreat, hur hade dagarna sett ut då? Med frukost, lite träning, lite bokläsning, kanske en promenad, mat, och så vidare. Planera semestern utifrån samma mindset och skriv gärna ner allt på ett papper så att du får en bra överblick. Sedan kanske du känner att du inte behöver all den återhämtningen och då kan du lägga in det där lilla hemmaprojektet, eller något annat som du behöver göra, i planeringen, säger Björn Rudman.

På det här sättet kan du få en balanserad semesterplanering, som utgår från återhämtning i stället för ”måsten”. Björn Rudman tipsar också om att tänka på samma sätt varje helg och inte bara vid längre ledigheter, för att regelbundet får bra återhämtning.

Få full koll

Försäkrad hos Bliwa? På Mina sidor kan du se över ditt skydd. Logga in.

Förebygg stress med hjälp av din försäkring

Stress är en vanlig orsak till psykisk ohälsa, som i värsta fall kan leda till att du blir sjukskriven. Omkring hälften av de som får ersättning från Bliwas sjukförsäkring får det på grund av psykisk ohälsa. Sjukförsäkringen är ett bra komplement till samhällets skydd om du blir sjukskriven, men försäkringar kan också vara till hjälp på ett tidigare stadium.

– Många tror att vårdförsäkringen bara kan användas när du redan blivit sjuk, men det kan också ingå förebyggande hjälp. I Bliwas vårdförsäkring ingår till exempel tre kostnadsfria och anonyma samtal med en samtalsterapeut. Kontrollera vad din försäkring täcker och tveka inte att använda det förebyggande stöd som finns, säger Victor Sundblad, produktchef på Bliwa.

5 tips för en stressfri semester

Här är fler tips för att maximera återhämtningen under semestern. Tipsen är framtagna av Bliwas samarbetspartner BlueCall, en digital lösning för att förebygga mental ohälsa.

  1. Planera inför semestern

    När semestern närmar sig är det vanligt att jobbet känns extra stressigt på grund av allt som måste bli färdigt. Gör en lista över arbetsuppgifterna du ska hinna med innan semestern för att få en helhetsbild. Dela in uppgifterna i vilka som måste göras och vilka som borde göras. Därefter kan du prioritera och planera för hur du ska hinna slutföra dem i tid och se om något behöver delegeras till en kollega.
  2. Planera din återkomst till jobbet

    Innan du går på semester: skriv en lista över vad du ska göra när du kommer tillbaka, så slipper du tänka på det när du är ledig. Se även till att inte boka in för många möten direkt när du ska vara tillbaka, utan ge dig själv tid att komma i gång och till exempel gå igenom mejlen i lugn och ro.
  3. Koppla från för att koppla av

    Skriv in ett autosvar på jobbmejlen och tala in ett meddelande på telefonsvararen där du berättar när du är tillbaka från semestern och vem den som kontaktar dig ska höra av sig till i stället. Se också till att logga ut från jobbrelaterade appar och jobbmejlen om du har det i din privata telefon. Om du har ett jobb där du måste vara tillgänglig under semestern – se till att ha ett fast schema för när du kollar mejlen och svarar i telefonen.
  4. Minska semesterpressen

    När du har sett fram emot att ha semester i många månader är det lätt att tänka att allt måste bli perfekt. Men försök att släppa på förväntningarna och kraven på den perfekta resan eller att vädret måste vara toppen. Fokusera i stället på saker som gör dig lycklig och ger dig energi, vare sig det är att ligga i hängmattan, bada eller spela spel med familjen.
  5. Välj semester efter vardag

    Planera din semester så att du får variation i jämförelse med hur ditt jobb och liv ser ut annars. Om du har ett jobb där du är väldigt aktiv kan det vara bra att ta en lugn semester. Om du däremot är passiv på jobbet, till exempel sitter mycket, kan det i stället vara skönt att röra på sig på semestern. Det viktigaste är att du känner att du mår bra och får återhämtning.

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Publicerad: 26 maj 2023.