Mobbningen ökar – fem råd om ditt barn är utsatt
För många barn och ungdomar är skolstarten förknippad med oro och ångest – och siffror visar att mobbning bland unga i skolåldern har ökat kraftigt de senaste åren. Skolan och samhället har ett stort ansvar för att förbättra situationen, men om ditt barn är utsatt kan ni även få stöd genom era försäkringar.
Antalet barn mellan 9 och 18 år som utsätts för mobbning har ökat kraftigt de senaste åren: från ungefär 60 000 barn år 2015 till minst 140 000 barn år 2022. Det visar en rapport från Friends och Örebro universitet, som baseras på en Novus-undersökning och elevstatistik från Skolverket.
Flickor uppger i betydligt större utsträckning att de är utsatta för verbal eller relationell mobbning, nätmobbning och sexuella trakasserier, medan fysisk mobbning är något vanligare bland pojkar. De kränkningar som flickor utsätts för är ofta dolda för vuxna.
– Elever vittnar om att vuxna i skolan inte agerar lika mycket på denna form av kränkningar som de gör på de fysiska kränkningar som pojkar utsätter varandra för, säger Anna-Carin Wettefors, sakkunnig på Friends, i ett pressmeddelande.
Enligt Friends påverkas var tionde barn så negativt av mobbningen – både utbildnings- och hälsomässigt – att de över tid behöver ta del av offentliga insatser inom till exempel hälso- och sjukvård samt riskerar ett försenat inträde på arbetsmarknaden.
Försäkringar kan ge ersättning till mobbade
Barn och unga som utsätts för mobbning kan ha rätt till ersättning och stöd genom sina försäkringar. Det kan till exempel finnas ett mobbningsskydd i hemförsäkringen, och även vissa barnförsäkringar innehåller skydd för barn som lider av psykisk ohälsa på grund av mobbning eller andra orsaker.
Bliwas barnförsäkring finns i tre nivåer – Bas, Premium och Premium extra – och besvär till följd av depression och liknande är undantaget eller begränsat i de två första nivåerna.
– Annars gäller försäkringen om barnet drabbas av sjukdom till följd av exempelvis mobbning. Bliwas barnförsäkring innehåller även exempelvis kristerapi i form av psykologtjänster som kan vara till hjälp, säger Annica Lundström, skadechef på Bliwa.