Gå till innehållet

Så försäkrar du dig mot lågkonjunktur

Allt pekar på att vi går in i en lågkonjunktur 2023. Många svenskar känner av allt från räntehöjningar till ökade matpriser, samtidigt som arbetslösheten väntas öka. För att trygga framtiden finns det försäkringar som kan hjälpa till – här berättar vi om de viktigaste.

Inflationen är den högsta på 30 år och i kombination med en orolig omvärld känner många svenska hushåll av stigande räntor och kraftigt höjda priser på allt från mat till el.

Konjunkturinstitutet konstaterar i sin senaste prognos, som publicerades i slutet av september 2022, att lågkonjunkturen står för dörren. Svensk ekonomi väntas gå in i en lågkonjunktur under 2023, vilket bland annat innebär att efterfrågan på arbetskraft blir lägre och arbetslösheten ökar.

För att ta reda på hur du själv skulle påverkas om du till exempel blir arbetslös kan du göra en genomgång av din ekonomiska situation.

– Det är klokt att stresstesta sin ekonomi då och då. Vad händer om räntan höjs, om du blir sjuk eller om du blir av med jobbet? Hur mycket pengar kommer du att ha att röra dig med i olika scenarion? Det beror på din livssituation, familjesituation och egna besparingar, säger Caroline Boqvist, produkt- och erbjudandechef på Bliwa.

Vilka förändringar klarar du?

Guiden för att stresstesta din ekonomi. Läs mer.

Att få bättre koll på sin ekonomi är en viktig förutsättning för att känna sig trygg även i sämre tider. Men vilka försäkringar behövs?

– Om vi skulle få den här frågan från en konsument så är det inkomstförsäkring och bolåneskydd som vi skulle informera om, säger Håkan Carlsson, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, en stiftelse som ger privatpersoner oberoende fakta och vägledning inom försäkring. 

Inkomstförsäkring ett bra skydd vid arbetslöshet

Bolåneskydd, eller låneskydd för bolån, är en försäkring som träder in och täcker en del av lånet vid arbetslöshet. En liknande lösning finns också vid sjukdom eller dödsfall. Ofta måste du teckna det här redan när du tar lånet.

– Du kan teckna ett låneskydd om ni till exempel är två som står på lånet och båda jobbar. Då kan låneskyddet täcka upp för kostnaden om ena parten inte kan jobba, säger Håkan Carlsson.

Precis som för andra försäkringar är det viktigt att läsa villkoren för bolåneskyddet noga. De innehåller ofta en rad undantag och krav på dig som försäkringstagare för att försäkringen ska gälla.

– Bolåneskydd är ofta något som erbjuds i samband med att du tar bolån, men en kombination av en inkomstförsäkring och livförsäkring kan ge ett minst lika bra skydd, säger Caroline.

Inkomstförsäkringen blir en central del vid arbetslöshet, eftersom den kompletterar a-kassan och ger en ersättning som beräknas på upp till 80 procent av din genomsnittliga inkomst. I det fall en partner skulle avlida är en livförsäkring en stor trygghet för att klara den stora omställning en sådan händelse kan innebära.

Se över dina försäkringar

Utöver inkomstförsäkring och livförsäkring kan du även behöva en sjukförsäkring, som blir viktig för att kunna klara de löpande kostnaderna om du drabbas av långvarig sjukdom. För att trygga framtiden är det viktigt att se över hela sitt behov av försäkringsskydd.

– Det är väldigt vanligt att man har fel uppfattning och förväntningar på sitt försäkringsskydd. Många som har en inkomstförsäkring kanske inte har full koll på villkoren. De flesta försäkringar har krav som du måste uppfylla för att ha rätt till ersättningen, säger Håkan Carlsson.

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Publicerad  12 oktober 2022.

Läs fler artiklar