Gå till innehållet

Prylarna är försäkrade – men hur försäkrad är du?

I Sverige är vi duktiga på att försäkra saker och djur, men ofta har vi dålig koll på hur vi själva är försäkrade. Ibland finns en övertro på vad samhället och våra egna försäkringar täcker. Andra gånger kan en person ha flera försäkringar som täcker samma sak.

De flesta har mycket bra koll på sin bil- och hemförsäkring och vad de täcker om olyckan är framme. Däremot är det inte säkert att vi har lika bra koll på våra personförsäkringar och vad som händer om vi blir allvarligt sjuka, råkar ut för en allvarlig olycka eller dör.

Tänk på sakerna du inte vill tänka på

– Försäkring handlar tyvärr ofta om de där sakerna du inte vill tänka på. Att du själv blir skadad, arbetslös eller till och med dör. Det är jättejobbiga tankar, men jag tycker att alla ska ta sig lite tid att fundera kring det och sätta sig in i vad de har för försäkringar, säger Lisa Halvorsen, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå som erbjuder oberoende och kostnadsfri rådgivning inom försäkring och pension.

Är du anställd så kanske din arbetsgivare betalar för vissa personförsäkringar. Det är ganska vanligt att arbetsgivaren till exempel betalar för en sjukförsäkring. Det är en försäkring som innebär att du får ersättning istället för lön om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Men det innebär inte att du får någon extra ersättning om du skulle skada dig svårt.

Många tror nog att de har ett mer omfattande skydd via sin arbetsgivare än de faktiskt har.
Victor Sundblad, produktchef på Bliwa

Ta reda på vilket skydd du har idag

– Många tror nog att de har ett mer omfattande skydd via sin arbetsgivare än de faktiskt har. Skulle du till exempel vara med om en olycka behöver du kanske anpassa hemmiljön. Det täcks inte av en sjukförsäkring eller en vårdsförsäkring som arbetsgivaren betalar och stödet från staten täcker inte heller allt. Om du faktiskt har en olycksfallsförsäkring via din arbetsgivare är det ändå inte säkert att försäkringsbeloppet är tillräckligt för just dig och din livssituation. Ta reda på vilket skydd du har idag och hur du vill ha det ifall något skulle hända, säger Victor Sundblad, produktchef på Bliwa.

Om du har en anställning eller är medlem i en fackförening är chansen stor att du omfattas av en eller flera försäkringar.

– Ofta finns det många olika delar och belopp att kolla upp. Ett scenario är om du blir arbetslös. Då kan det vara bra att ha en inkomstförsäkring. Det du får ut från a-kassan är ganska låga belopp. Ett annat är vad som händer om du skulle dö. Klarar sig din familj i så fall? Om du lever ensam och inte har barn har du kanske inte samma behov av en livförsäkring, säger Lisa Halvorsen.

Ta hjälp av ditt försäkringsbolag

Victor Sundblad menar att arbetsgivare och fackförbund är bra att prata med om man behöver hjälp att förstå sina försäkringar och vad de omfattar.

– Ett annat sätt kan vara att ringa runt till de olika försäkringsbolagen och kolla vad man har tecknat och vad man kan teckna. De flesta bolagen har även digitala tjänster där du kan hitta sammanställningar av dina försäkringar. Men för att man ska kunna ta ställning till vad man faktiskt behöver måste man göra en rejäl genomgång av ekonomin och hur den påverkas om man behöver ställa om. Till exempel om man blir av med jobbet eller blir allvarligt sjuk.

Glöm inte barnförsäkringen

När du gör en genomgång av dina försäkringar kan det också vara värt att kolla upp att du inte har onödiga dubbla försäkringar. Du kan till exempel ha flera olycksfallsförsäkringar och få ut ersättning från varje, men när det gäller en inkomstförsäkring får du ändå bara ut upp till en viss procent av din lön så de tar oftast ut varandra. En försäkring som Lisa Halvorsen brinner lite extra för är barnförsäkringen.

– Har du barn tycker jag att du ska ha en barnförsäkring. Om ditt barn till exempel skulle skada sig så illa att det aldrig kommer att kunna jobba är samhällets skydd otroligt dåligt. Barnet kommer i så fall att hamna på garantinivån som är 10 000 kronor i månaden hela livet, säger hon.

Faktaruta - Konsumenternas försäkringsbyrå

En stiftelse som har Konsumentverket, Finansinspektionen och branschorganisationen Svensk Försäkring som huvudmän. Ger privatpersoner oberoende fakta och vägledning inom försäkring och pension. Konsumenternas Försäkringsbyrå har inget vinstintresse och vägledningen är helt kostnadsfri. Läs mer på konsumenternas.se.

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Senast ändrad: 3 januari 2023.

 

Läs fler artiklar