Gå till innehållet

Lista: 10 viktigaste jobbförmånerna

Förmåner är ett viktigt verktyg för arbetsgivarna i konkurrensen om att attrahera och behålla talanger. I en ny undersökning rankas försäkringar som den sjätte viktigaste förmånen.

På dagens arbetsmarknad råder det konkurrens om talangerna och för arbetsgivare gäller det dels att locka till sig personer med rätt kompetens, dels att få dem att vilja stanna kvar. För att lyckas räcker det inte att erbjuda marknadsmässiga löner, utan andra förmåner blir allt viktigare.

I en ny undersökning från förmånsföretaget Benify, som har besvarats av drygt 16 000 personer, rankas arbetstid och ledighet som den allra viktigaste jobbförmånen. Det kan till exempel handla om att ha möjlighet till semesterväxling eller arbetstidsförkortning. Förra årets etta på listan, pension, är nu på tredje plats medan försäkringar hamnar på sjätte plats på topplistan.

Få full koll

Försäkrad hos Bliwa? På Mina sidor kan du se över ditt skydd. Logga in.

Unga mer benägna att byta jobb

Drygt en av tio personer uppger att de känner till vilka förmåner de har genom jobbet, men att det inte är nöjda med utbudet. Den gruppen löper 30 procent större risk att byta jobb, enligt undersökningen.

– Hur väl vi lyckas behålla medarbetare är ett företags mått på hållbarhet. Behålla medarbetare är i dag viktigare än någonsin med tanke på svårigheten att rekrytera nya talanger. Detta sätter också större krav på oss som arbetsgivare. Att arbeta med individanpassade förmåner men även lägga stor vikt på individens utveckling tror jag blir extra central, vilket också vår undersökning återspeglar, säger Jessica Ribbenstam, Chief People Officer på Benify.

Det finns dock en viss skillnad mellan generationerna på arbetsmarknaden.

– Vi ser även att den äldre generationen är mer trofast än vad den yngre generationen är i vår undersökning. Sistnämnda skulle i större utsträckning än deras äldre kollegor byta jobb om lönen och arbetsuppgifterna var likvärdiga, men förmånerna bättre, på en annan arbetsplats.

Förutom att försäkringar återigen hamnar högt på topplistan, visar undersökningen att frågor relaterade till försäkringar är viktiga för arbetstagarna. Till exempel anser 64 procent att arbetsgivare bör ta ett mycket stort ansvar för medarbetarnas mentala hälsa och nästan lika många, 52 procent, anser att arbetsgivare bör ta ett mycket stort ansvar för medarbetarnas fysiska hälsa. Dessutom svarar var fjärde person att arbetsgivaren bör ta ett mycket stort ansvar för medarbetarnas privatekonomiska trygghet.

Topp tio viktigaste förmånerna

Här är de viktigaste förmånerna enligt arbetstagarna. Föregående års placering inom parentes.

  1. Arbetstid och ledighet, till exempel semesterväxling eller arbetstidsförkortning (2)
  2. Friskvård (3)
  3. Pension (1)
  4. Sjukvård (5)
  5. Work-life balance, till exempel rabatter och subventioner på hushållsnära tjänster (10)
  6. Försäkringar (4)
  7. Transport (8)
  8. Kompetensutveckling (6)
  9. Rabatter (ny på listan)
  10. Klimatsmarta förmåner (9)

 

Källa: Rapporten ”Framtidens arbetsgivare 2022: En arbetsplats i förändring” från Benify.

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Publicerad: 29 maj 2023.