Gå till innehållet

Så håller du i gång träningen under semestern

I semestertider är det lätt hänt att träningspassen blir färre, kvällarna senare och maten onyttigare. Och det behöver inte vara fel, så länge det inte går till överdrift och påverkar din fysiska och psykiska hälsa. Här är sex enkla tips för att hålla i gång en aktiv och hälsosam livsstil på sommaren.

1. Hitta alternativ till din vanliga träning

På sommaren kanske du inte lockas av att vara inomhus på ett gym för att träna. Eller så kanske det helt enkelt inte är möjligt, eftersom du ska resa bort på semestern och inte har tillgång till ett gym.

För att hålla i gång träningen kan du göra hemma-övningar som inte kräver några redskap. De fungerar lika bra att göra inomhus som utomhus, på sommarstället som på utlandssemestern. På nätet finns massor av förslag och videor på hemma-övningar. Ett tips för att träningen verkligen ska bli av är att planera den innan du reser iväg. Kolla upp olika övningar och sätt ihop ett eller flera egna träningsprogram, eller välj ut videor med hela träningspass som du vill följa.

Andra alternativ är att kolla upp om det finns något utegym i närheten eller delta i instruktörsledda träningspass utomhus. Eller varför inte dra ihop spontanfotbollsmatcher med familjen eller vännerna?

2. Vardagsmotion – funkar även på semestern

Träningspass i all ära, men att få in rörelse i vardagen är minst lika viktigt. Långvarigt stillasittande ökar nämligen risken för sjukdomar även om du tränar flera gånger i veckan, enligt 1177 Vårdguiden. Vanliga tips för att vardagsmotionera mer är att gå av bussen eller tåget en hållplats tidigare på väg till och från jobbet, att ta lunchpromenader och att välja trapporna i stället för hissen.

Även på semestern går det att få in mer vardagsmotion. Du kan till exempel promenera eller cykla till mataffären, badstranden och andra aktiviteter i stället för att åka bil eller kollektivt. När du är med barnen i lekparken eller på en idrottscup – stå upp eller gå runt i stället för att sitta still och titta. Och om du reser bort, kom ihåg att det bästa sättet att upptäcka en ny plats ofta är till fots – eller cykel, om avstånden är långa.

3. Testa nya träningsformer och aktiviteter

Du vet den där sporten eller träningsformen som du har varit sugen på att prova, men känt att du behöver tid för att lära dig – tid som inte finns i ditt vardagliga schema? Sommaren kan vara det perfekta tillfället att prova, när du kanske har mer tid och inspiration.

Nya aktiviteter kan dock öka risken för att du skadar dig, så kontrollera att du har rätt försäkringsskydd om något skulle hända.

– Det är alltid bra att vara rätt försäkrad men det är extra bra att vara försäkrad när man ska vara mer aktiv – som man ju ofta är på sommaren. Om du råkar ut för en olycka kommer du att tacka dig själv för att du tog dig tid att se över ditt skydd i förväg, säger Victor Sundblad, produktchef på Bliwa.

4. Planera en aktiv semester

Ett enkelt sätt att hålla i gång på sommaren är naturligtvis att planera en semester som inte bara innebär att bada, läsa böcker och ligga i hängmattan. Även om det är bra att variera med sådana sysslor för att återhämta sig ordentligt på semestern.

En aktiv sommar kan vara att boka in en cykelsemester, lång vandring, surfresa eller yogaretreat. Men det kan också vara att simma en stund på morgnarna, spela padel eller tennis, eller hyra en SUP-bräda eller kajak för att upptäcka omgivningarna via vattnet.

5. Om du inte kan vara utan gymmet

Hör du till dem som vanligtvis utnyttjar gymkortet till max och inte kan tänka dig några semesterveckor utan att lyfta ”riktiga” vikter eller köra dina vanliga pass? Försök att ta en paus från din inrutade träningsvardag och unna dig mer spontan träning. Sommaren är som sagt ett bra tillfälle att testa nya aktiviteter. Att trappa ner träningen under semestern kan dessutom ge dig ny motivation när du kickar i gång igen till hösten, och som du säkert vet är det under vilan efter träningen som du bygger muskler.

Om du är bortrest och trots allt måste känna gymlukten ett par gånger på semestern: kolla upp var närmaste gym finns och vilka möjligheter det finns för dig att träna där. Gymmen har inte sällan gratis provträning på sommaren.

6. Kom ihåg sömnen och kosten på semestern

Motion är inte det enda som påverkar vår hälsa. Träning, kost, sömn och återhämtning hänger ihop och regelbundna vanor gör att vi mår bättre både fysiskt och psykiskt. På sommaren är det dock lätt hänt att de blir mer oregelbundna. Och det är naturligtvis inte fel att äta och dricka lite extra gott på semestern, men för att må bra är det viktigt att inte frångå sina rutiner allt för mycket.

– Ofta äter vi godis eller kakor trots att vi knappt är sugna, men äter ändå för att det bjuds eller för att skålen står kvar från gårdagen. Skippa det, men behåll den där kanelbullen som du har sett fram emot att äta – den har ju ett värde för dig och får dig att må bra, säger näringsfysiologen Kristina Andersson.

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Publicerad: 29 maj 2023.