Gå till innehållet

Försäkringarna på Tomtens önskelista

Med julen runt knuten är det hög tid för Tomten att se över sina försäkringar. Med största sannolikhet blir det en fröjdefull jul – men om olyckan skulle vara framme kan Bliwas personförsäkringar komma till nytta.

Bliwa har utvecklat en behovsguide för att du som kund ska få överblick över dina befintliga försäkringar och se vad vi rekommenderar dig, utifrån just din livssituation och dina förutsättningar. Nu i juletid har vi låtit Tomten göra Behovsguiden för att se om det finns några luckor i hans försäkringsskydd.

BEHOVSGUIDEN

Vi  hjälper dig få koll på dina försäkringar. Starta guiden.

Sjukförsäkring

Med hård arbetsbelastning under årets sista månader ökar risken för Tomten att bli sjukskriven. En sjukförsäkring hjälper till att höja nivån på ersättningen från Försäkringskassan efter tre månader och kan också ge högre ersättning över längre tid, om Tomten till exempel skulle bli borta från jobbet i över ett år. Bliwas sjukförsäkring täcker även sjukskrivning vid psykisk ohälsa ifall julstressen blir för mycket för honom. Sedan tidigare är det känt att en av renarna, Rudolf, drabbats av en extremt envis förkylning. I dagsläget har det viruset inte spridit sig till människor, men om det skulle hända i framtiden kan det drabba Tomten. Om det skulle falla sig så olyckligt blir en sjukförsäkring viktig för att säkra hans och hela tomtefamiljens ekonomi.

Livförsäkring

En livförsäkring är viktig för att trygga familjens ekonomiska situation ifall du som försäkrad skulle dö. Tomten verkar ha en fast partner samt flera nissar med något oklar familjekoppling som alla är beroende av Tomten för både boende och gröt på bordet. Beroendet innebär normalt att en livförsäkring är att rekommendera, men Tomten verkar också vara odödlig. Ett väsen som levt i över 100 år och som inte åldras. Då blir en livförsäkring onödig för just Tomten.

Olycksfallsförsäkring

Tomtens arbete är svårt att få in i en tydlig rollbeskrivning. Ingår julklappsutdelandet i hans jobb eller är det att räkna som en hobbyverksamhet? Oavsett tid på dygnet innebär utdelandet både höga höjder och hala underlag, något som ökar risken för att skada sig. För att kunna få ekonomisk ersättning vid en olycka borde Tomten teckna en olycksfallsförsäkring. Den gäller dygnet runt och ersätter kostnader för bland annat vård, rehabilitering och resor. Perfekt för en äldre man som reser mycket, klättrar på tak och bär tunga säckar sent på kvällar och nätter.

Inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring är ett viktigt komplement till a-kassan på en skakig arbetsmarknad där risken att hamna mellan jobb blir högre i lågkonjunktur. Då Tomten verkar ha som huvuduppdrag att dela ut julklappar till snälla barn ser hans framtid ljus ut och risken för att han ska bli av med jobbet bedömer vi i dagsläget som obefintlig. En inkomstförsäkring är därför inget som Tomten behöver i dagsläget. Hade han i stället tjänat över 33 000 kronor i månaden och arbetat inom en annan sektor hade en inkomstförsäkring varit viktig för att trygga upp till 80 procent av lönen ifall han skulle bli av med jobbet.

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Publicerad: 11 december 2023. 

Läs fler artiklar